Fotografija: Jeftinija putovanja počinju od 1. srpnja/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Jeftinija putovanja počinju od 1. srpnja/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ osigurala upola jeftiniji prijevoz vlakom za osobe s invaliditetom i njihove pratnje

"Ovime želimo olakšati putovanja osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima omogućavajući im veću mobilnost i neovisnost u svakodnevnim aktivnostima", poručio je župan MarušićOsobe s invaliditetom i njihove pratnje s prebivalištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 1. srpnja prijevoz vlakom diljem Hrvatske plaćat će upola jeftinije, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su župan Marko Marušić i predsjednik uprave HŽ putnički prijevoz d.o.o. Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju tih troškova.

Kako se moglo čuti, BBŽ je za tu namjenu osigurala 20 tisuća eura.

- Nastavljamo pružati podršku osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima. Ovime želimo olakšati putovanja osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima omogućavajući im veću mobilnost i neovisnost u svakodnevnim aktivnostima i time pokazujemo našu osjetljivost prema njihovim problemima. Potpisani ugovor traje do kraja godine, a vjerujem da će se produžiti i tijekom iduće godine, poručio je župan Marko Marušić. 

Odlična suradnja BBŽ-a i HŽ-a

Zadovoljstvo postignutom suradnjom iskazao je i prvi čovjek HŽ putničkog prijevoza.

- Ovo je treći ugovor kojeg potpisujemo s BBŽ, a koji za cilj imaju poticanje prijevoza vlakom. Benefite su ranije ostvarili studenti te umirovljenici, a sada su na red došle i osobe s invaliditetom. Ova suradnja rezultirala je značajnim povećanjem broja putovanja i putnika te smatram da je ovo pravi put na koji se županija odlučila. Usporedbe radi, u 2022. godini s područja BBŽ prevezeno je 70 posto više putnika u odnosnu na 2021. godinu, naglasio je Željko Ukić.

Ovo je već treći ugovor između HŽ-a i BBŽ koji se odnosi na sufinanciranje putovanja/ Foto: Deni Marčinković
Ovo je već treći ugovor između HŽ-a i BBŽ koji se odnosi na sufinanciranje putovanja/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Tomislava Novosela, predsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, ovu uslugu koristit će oko 150 članova njihove udruge.

- U ime svih osoba s invaliditetom zahvaljujem se županu, njegovoj ekipi i HŽ-u što su se upustila u ovaj projekt. Mi kao osobe s invaliditetom razmišljali smo o tome kako putovati vlakom do Zagreba, ali nismo se usudili. Međutim, danas sam saznao za protokol kojim, ako osoba s invaliditetom želi ići vlakom mora se najaviti 24 sata prije i HŽ će to omogućiti, o čemu ćemo obavijestiti sve naše članove, kazao je Novosel te dodao da Udruga u suradnji s BBŽ uskoro nabavlja i novo kombi vozilo.

Novi vlakovi 

Za kraj dodajmo i to je Ukić podsjetio da početkom 2025. godine na relaciji Zagreb - Bjelovar trebaju stići dva nova dizel-električna vlaka koji će u potpunosti biti prilagođeni prijevozu osoba s invaliditetom jer su niskopodni. Dodao je i to do kraja 2024. godine na istu relaciju na testiranje stiže i vlak na zelenu tehnologiju, a koji je također niskopodni.

Ugovor je vrijedan 20 tisuća eura/ Foto: Deni Marčinković
Ugovor je vrijedan 20 tisuća eura/ Foto: Deni Marčinković

- Sve to, uz ulaganje u željezničku infrastrukturu, trebalo bi rezultirati time da se putovanje na relaciji Bjelovar-Zagreb sa sat i 20 minuta, smanji na sat vremena, zaključio je Željko Ukić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!