Fotografija: Željko Ukić, Marko Marušić i Damir Pavlović/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Galerija
Željko Ukić, Marko Marušić i Damir Pavlović/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

BBŽ osigurala besplatan prijevoz vlakom redovnim studentima i umirovljenicima

"Osobama s invaliditetom i njihovim pratnjama sufinancirat ćemo 50 posto iznosa karte za prijevoz vlakom, dok je umirovljenicima osiguran i prijevoz autobusom po 60 posto jeftinijim cijenama karte", kaže MarušićRedovni studenti i umirovljenici iz Bjelovarsko-bilogorske županije i iduće će godine imati potpuno besplatan prijevoz vlakom duž cijele Hrvatske, dok će osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji plaćati 50 posto cijene karte, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Nastavak dobre suradnje Županije i prijevoznika/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Nastavak dobre suradnje Županije i prijevoznika/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

- Od 27. rujna uspostavljen je pilot projekt Vlade RH kojim redovni studenti putovanje željeznicom plaćaju 9,95 eura, a upravo taj iznos preuzet će Županija na sebe. Nadalje, pilot projekt Vlade od 13. prosinca omogućuje besplatan prijevoz vlakom svim umirovljenicima te osobama starijim od 65 godina, uz predočenje pametne kartice, čija izrada stoji 2,65 eura. Izradu te kartice također će u cijelosti preuzeti Županije, poručio je župan Marko Marušić dodavši da će Županija plaćati i 50 posto iznosa za putovanje osoba s invaliditetom te njihovih pratitelja.

Pogodnosti i za prijevoz autobusom

Osim željezničkog prijevoza, Županija će sufinancirati i prijevoz autobusom.

- Podsjećam da je 16. listopada stupila na snagu usluga javnog prijevoza, u sklopu koje su karte puno jeftinije, a u tu svrhu Županija izdvaja gotovo 570 tisuća eura. Pored toga, dodatno ćemo sufinancirati prijevoz umirovljenicima, koji se unutar, ali i izvan Županije mogu voziti sa 60 posto jeftinijom cijenom karte. Naime, 50 posto sufinancirat će Županija dok će dodatnih 10 posto osigurati Čazmatrans, pojasnio je Marušić.

Potpisivanje ugovora s prijevoznicima/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Potpisivanje ugovora s prijevoznicima/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Kako kaže, tim žele pokazati da im je itekako stalo do studenata, umirovljenika i osoba s invaliditetom.

- Upravo smo imali sastanak i pronaći ćemo način da pomognemo i osobama s invaliditetom kada je prijevoz Čazmatransom u pitanju. Smatram da su to dobre stvari za sve naše sugrađane, ali i Hrvatske željeznice te autobusne prijevoznike, naglasio je župan Marušić.

Recimo i to da je osim s HŽ Putničkim prijevozom te Čazmatransom, suradnja potpisana i s Autotransom te Šafarom. 

Stižu novi vlakovi

- Imamo višegodišnju dobru suradnju sa županom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Moram naglasiti da je ovo jedinstveni sastanak na kojem sudjeluju prijevoznici i željeznica i autobusa. To je put koji svi težimo, jer nam je potreban integrirani javni prijevoz. Vlada nastoji poticati korištenje željezničkog prijevoza, a konkretno za ovu županiju imamo registriranih 650 studenata koji koriste tu mogućnosti, pored ostalog kazao je predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić dodavši da bi tijekom 2025. godina na relaciji Virovitica-Bjelovar-Zagreb trebala stići dva nova dizel-električna vlaka, a iduće godine na istu relaciji trebao bi stići i jedan baterijski vlak.

Uz HŽ i Čazmatrans, BBŽ je dogovorila suradnju s Autotransom i prijevoznikom Šafar/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Uz HŽ i Čazmatrans, BBŽ je dogovorila suradnju s Autotransom i prijevoznikom Šafar/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Zadovoljstvo postignutom suradnjom iskazao je i prvi čovjek Čazmatransa Damir Pavlović.

- Lani smo krenuli s umirovljenicima i podaci uopće nisu zanemarivi. Naime, 7000 umirovljenika je koristilo prijevoz na međužupanijskim linijama, a od potpisivanja javne usluge 2300 umirovljenika. Time smo dobili financijsku sigurnost, a prvi korak nam je nabavka niskopodnih vozila i vozila s rampom za invalide, pored ostalog kazao je Pavlović.

Recimo i to da su riječi hvale za ove usluge imali i predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel te predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Trnski.

Tomislav Novosel i Vesna Trnski zadovoljni su rezultatima suradnje/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Tomislav Novosel i Vesna Trnski zadovoljni su rezultatima suradnje/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!