Fotografija: Župan Marušić najavio je povećanje potpora za obrtnike i gospodarstvenike/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić najavio je povećanje potpora za obrtnike i gospodarstvenike/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ nastavlja pomagati obrtnicima: "Potpora za nabavku opreme planula u jednom danu"

U 2023. godini planirali smo 260 tisuća eura vrijedne mjere, koje ćemo ponovno kreirati s predstavnicima obrtničke i gospodarske komore, kazao je MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Obrtničke komore BBŽ Damir Pavec potpisali su danas sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore vrijedan šest tisuća eura.

Kako se moglo čuti, taj iznos ne ulazi u planirana sredstva, odnosno u mjere kojima će županija pomoći rad gospodarstvenicima i obrtnicima.

Povećana sredstva

- Prošle godine isplatili smo gotovo milijuna i 800 tisuća kuna, odnosno 240 tisuća eura. Od tog iznosa oko 90 tisuća eura dobili su obrtnici. U ovoj godini planirali smo 260 tisuća eura vrijedne mjere, koje ćemo ponovno kreirati s predstavnicima obrtničke i gospodarske komore. Time nastavljamo praksu da vidimo potrebe na terenu, s ciljem da se sredstva iskoriste na najbolji mogući način, poručio je župan Marko Marušić.

Marko Marušić i Damir Pavec potpisali su sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti županijske obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Damir Pavec potpisali su sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti županijske obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da u ovom trenutku na području županije djeluju 1323 obrta, što je nešto malo više u odnosu na lani.

- Također, zadržali smo trend rasta od 2021. godine, kada smo na području županije imali 1233 aktivna obrta. Znam da obrtnicima nije lako, ali su pokazali da se znaju nositi s izazovima, a dobru suradnju nastavit ćemo i dalje, naglasio je Marušić.

Zadovoljstvo nastavkom suradnje iskazao je i predsjednik županijskih obrtnika Damir Pavec. 

Nabavka rabljenje obnove

- Zahvaljujem se na dobivenim sredstvima, čime Županija pokazuje da cijeni naš rad. Nadalje, kao što je župan rekao, u kreiranju mjera aktivno sudjeluje i Obrtnička komora, što je veliki poticaj za razvoj obrtništva, rekao je Pavec. 

Što se konkretnih mjera tiče, dodao je Pavec, najatraktivnija je potpora za novootvorene obrte, kao i sufinanciranje nabavke strojeva i opreme.

Dodijeljena sredstva ne ulaze u najavljene potpore/ Foto: Deni Marčinković
Dodijeljena sredstva ne ulaze u najavljene potpore/ Foto: Deni Marčinković

- Prošle godine po prvi put uvedena je mogućnost sufinanciranje nabavke rabljenih strojeva i opreme, a ne nužno novih. Ta mjera planula je praktički u jednom danu, poručio je Pavec dodavši da je u BBŽ trenutno zaposleno 3884 osoba. 

Za kraj je kazao i to da je u 2022. godini zatvoreno 96 obrta, dok su otvorena 183 nova. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!