Fotografija: BBŽ izašla iz društva najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj/ Foto: D. Marčinković, D. Kirin, J. Čaisa, TZ Daruvar-Papuk
BBŽ izašla iz društva najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj/ Foto: D. Marčinković, D. Kirin, J. Čaisa, TZ Daruvar-Papuk

BBŽ izašla iz skupine najnerazvijenijih hrvatskih županija, ali i dalje je ispod prosjeka

Pomak su ostvarili i neki gradovi i općine. Tako je Daruvar iz pete prešao u šestu skupinu, Čazma iz četvrte u petu, dok su iz druge u treću prešli Grubišno Polje te općine Rovišće, Sirač, V. Trnovitica i V. TrojstvoBjelovarsko-bilogorska županija ostvarila je pomak i prema stupnju razvijenosti više nije u prvoj skupini najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj. Najnoviji podaci javnosti su predstavljeni na sjednici Vlade RH održanoj 4. siječnja na kojoj je usvojena nova Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Prema toj odluci županije su razvrstane u četiri skupine, a Bjelovarsko-bilogorska županija sada je u drugoj skupini u kojoj su još Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija. U prvoj skupini najnerazvijenijih su Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija, javlja BBŽ.

BBŽ i dalje ispodprosječno rangirana

Iako je ohrabrujuće to da se Bjelovarsko-bilogorska županija prema stupnju razvijenosti popela stepenicu više i sada je svrstana u drugu skupinu, ostaje činjenica da je i dalje među županijama koje su po stupnju razvijenosti ispodprosječno rangirane i imaju status potpomognutog područja. Naime, u prvoj i drugoj skupini su ispodprosječno rangirane, dok su u trećoj i četvrtoj skupini županije koje su po stupnju razvijenosti iznadprosječne.

Za razliku od županija koje su razvrstane u četiri skupine, gradovi i općine prema stupnju razvijenosti razvrstani su u osam skupina. Što se tiče gradova i općina Bjelovarsko-bilogorske županije u prvoj skupini najnerazvijenijih u RH su općine Berek, Đulovac, Velika Pisanica i Zrinski Topolovac.

U drugoj skupini su općine Dežanovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Severin, Šandrovac, Štefanje i Veliki Grđevac, dok su trećoj skupni općine Hercegovac, Rovišće, Sirač, Velika Trnovitica i Veliko Trojstvo te gradovi Garešnica i Grubišno Polje. Svi oni su prema stupnju razvijenosti ispodprosječni, a prvi grad svrstan u skupinu iznadprosječnih je grad Čazma koji je ranije bio u četvrtoj, a sada je u petoj skupini.

Daruvar i Bjelovar najbolje rangirani

Najbolje rangirani su Bjelovar i Daruvar koji su razvrstani u šestu skupinu, a među onima najrazvijenijim u RH razvrstanim u sedmu i osmu skupinu nažalost i dalje nema gradova i općina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ohrabrujuće je da su osim same Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Čazme u odnosu na ranije razvrstavanje pomak ostvarili još neki gradovi i općine. Tako je Daruvar iz pete prešao u šestu skupinu, dok su iz druge u treću skupinu prešli grad Grubišno Polje te općine Rovišće, Sirač, Velika Trnovitica i Veliko Trojstvo, prenosi BBŽ.

Razvrstavanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti provodi se svake tri godine, a indeks razvijenosti izračunava se na temelju stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, visini proračunskih prihoda po stanovniku, općeg kretanja stanovništva, stope obrazovanosti i indeksa starenja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku