Fotografija: Mađarska delegacija obišla je dvorce Janković i Dioš/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar
Galerija
Mađarska delegacija obišla je dvorce Janković i Dioš/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar

Barun Denes Biderman posjetio dvorce Janković i Dioš: "Ovo je mjesto mojih korijena i predaka"

Delegacija od 20-tak predstavnika mađarskih naselja Mozsgo i Szentegat posjetila je Daruvar i susjedni Dioš s ciljem uspostavljanja suradnje s daruvarskom Zajednicom MađaraDaruvar i susjedni Dioš posjetila je delegacija od 20-tak predstavnika mađarskih naselja Mozsgo i Szentegat s ciljem uspostavljanja suradnje s daruvarskom Zajednicom Mađara. Naime, u spomenuta dva naselja nalaze se dvorci obitelji Biderman, iste one obitelji čiji su članovi između ostalog posjedovali daruvarski dvorac Janković i dvorac Dioš. 

Emotivan posjet

– Motiv našeg dolaska vezan je uz istraživanje i uvid u nasljeđe obitelji Biderman i Tüköry, ali i želja da krenemo u neke zajedničke projekte s članovima Zajednice Mađara Daruvar. Jako smo sretni što je do susreta došlo. Obišli smo grad Daruvar, posjetili dvorac Janković i dvorac Dioš. Posebno nam je drago da je među nama bio i unuk Margite Tüköry udane Biderman, barun Denes Biderman, za kojeg je ovo putovanje bilo vrlo emotivno. Već smo krenuli planirati uzvratni posjet kod nas u Mađarskoj, a ujedno će to biti prilika da se definiraju projekti koje možemo zajedno odraditi, kazao je inicijator dolaska Istvan Gaspar. 

U posjet je stigla delegacija od 20-tak Mađara/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar
U posjet je stigla delegacija od 20-tak Mađara/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar

Vidno uzbuđen bio je barun Denes Biderman kojemu je ovo drugi posjet Daruvaru.

Barun Denes Biderman/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar
Barun Denes Biderman/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar

- Bio sam davno, kada je dvorac bio u jako lošem stanju. Drago mi je vidjeti da se obnavlja, isto kao i dvorac Dioš. Ovo je mjesto mojih predaka, moje bake, mojih korijena, i jako sam sretan što sam uspio vidjeti dva dvorca, ali i obiteljsku grobnicu na daruvarskom groblju, poprilično emotivno rekao je Denes Biderman. 

Nastavak sjajne suradnje

Daruvarska Zajednica Mađara ima odlične veze s matičnom zemljom, a što je posebno vidljivo kroz realizaciju mnogobrojnih projekta za koje potporu dobivaju iz mađarskog proračuna.

Vesele se nastavku dobre suradnje/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar
Vesele se nastavku dobre suradnje/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar

- Moram naglasiti da smo jako sretni jer smo i ove godine uspjeli dobiti stipendisticu mađarske Vlade Rebeku Toth, koja će s nama raditi na učenju jezika, pisanju i provedbi projekata kroz program Šandor Petefi. Drago mi je da krećemo u jednu novu suradnju s dva zanimljiva naselja u Mađarskoj, s čijim smo predstavnicima već načelno definirali što bi zajednički mogli raditi. U grupi je bila i profesorica Piroska Simon Pallos s Kapošvarskog sveučilišta, koja u Daruvar planira ponovno doći 14. listopada, zaključila je Snježana Sabo predsjednica Zajednice Mađara Daruvar.

Obiteljska grobnica/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar
Obiteljska grobnica/ Foto: Zajednice Mađara Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!