Fotografija: Marijan Žiher, Damir Bajs i Zlatko Barila/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Marijan Žiher, Damir Bajs i Zlatko Barila/ Foto: Deni Marčinković

Bajs prozvao Marušića da ne ispunjava obećanja i pitao ga zašto krije iznos županijskog računa

Župan Marko Marušić u kampanji je naglasio da će prvi njegov potez biti smanjenje vlastite plaće, međutim do danas to nije učinio, istaknuo je BajsOporbeni vijećnik Damir Bajs te dva predstavnika umirovljeničkih udruga Zlatko Barila i Marijan Žiher, pet dana nakon sjednice Županijske skupštine pozvali su novinare i još jednom ponovili svoja pitanja postavljena na aktualca, na koja kažu, nisu dobili odgovore.

- Župan Marko Marušić u kampanji je naglasio da će prvi njegov potez biti smanjenje vlastite plaće, međutim do danas to nije učinio. Nadalje, nova vlast obećala je učinkovitiju i manju administraciju, no u proračunu za iduću godine predviđeno je tri milijuna kuna više za službenike i namještenike. Također, obećali su božićnice i uskrsnice za umirovljenike, međutim proračunom to nije predviđeno, pored ostalog kazao je Bajs.

Opremanje bolnice palo u vodu

Dodao je i to da je obećanje završetka i kvalitetnog opremanje nove bolnice, po njemu, palo u vodu. U svom obraćanju osvrnuo se i na financijsku situaciju u Županiji.

- Zanimalo nas je koliko novca ima na županijskom računu, međutim ni taj odgovor nismo dobili. Zbog čega se to ne želi izreći, pitao se vođa županijske oporbe.

Bajs je tijekom konferencije jasno osudio svako nasilje po vjerskom, nacionalnom ili političkom okviru, odnosno u ovom slučaju napad na sjedište HDZ-a u Bjelovaru.

Nezadovoljstvo statusom umirovljeničke populacije izrazio je Barila.

Sporne božićnice

- Prošle godine županovi koalicijski partneri prozvali su nas da nismo isplatili božićnice, a sad ni oni to nisu učinili, unatoč predizbornom obećanju, između ostalog kazao je Barila.

Marijan Žiher, baš kao i Barila, izrazio je nezadovoljstvo smanjenjem sredstava za rad umirovljeničkih, ali i braniteljskih udruge.

Konferencija za novinare ispred budućeg Regionalnog centra kompetencija/ Foto: Deni Marčinković
Konferencija za novinare ispred budućeg Regionalnog centra kompetencija/ Foto: Deni Marčinković

Novinare je, pored ostalog, zanimalo zašto za vrijeme dok je Bajs bio župan nisu isplaćivane božićnice i uskrsnice.

- Mi smo davali velika sredstva udrugama i umirovljenicima. Imali smo plan potpora u dogovoru s Maticom umirovljenika. Riječ je o milijunima kuna, poručio je bivši župan. 

Plan opremanja bolnice nepoznat

Također, na pitanje kako je planirao vraćati kredite za bolnicu, kao i druge obveze koje dolaze na naplatu, u slučaju da ostao župan, odgovorio je da je imao plan, koji je dostavljen Vladi, ali i resornim ministarstvima. Bajsa se pitalo i koji je bio njegov plan za opremanje bolnice, na što je kazao da to u ovom trenutku nije bitno, jer se zna tko je župan.

Zašto prije godinu dana nije dignuo ruku za prijedlog tadašnje oporbe da se umirovljenicima isplate božićnice, Barila je kazao da se radi o farsi.

- Beljan je rekao da je to mislio riješiti preko doma umirovljenika, što dokazuje neznanje. Taj prijedlog bio je samo s ciljem provociranja tadašnje vlasti. Koliko taj problem znaju riješiti vidljivo je sada. Zato nisam digao ruku, zaključio je Zlatko Barila.