Fotografija: Tokom cijelog jučerašnjeg dana zabilježene su nezapamćene gužve na cestama/
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Galerija
Tokom cijelog jučerašnjeg dana zabilježene su nezapamćene gužve na cestama/ Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Autoceste prepune, na plažama čovjek na čovjeku, prognoze za kolovoz obećavajuće!

Tražen je kvalitetan smještaj poput hotela i kampova visoke kategorije. Kuće za odmor s pet zvjezdica i bazenima imaju bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina.
Prema najnovijim podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj boravi oko milijun turista od kojih 855.000 inozemnih. Na isti dan rekordne 2019. bilo ih je oko 1.100.000, a prošle godine oko 770.000. U srpnju smo ostvarili oko 34 posto više noćenja u odnosu na lanjski, dok smo u odnosu na srpanj 2019. trenutačno na 81 posto rezultata, javlja HRT. Jučer su se od jutarnjih sati gužve stvarale na svim cestama prema moru i unutrašnjosti te na graničnim prijelazima i u trajektnim lukama, piše Jutarnji list.

100 posto više je putnika u odnosu na srpanj prošle godine i 50 posto u odnosu na 2019., rekao je Mate Melvan, voditelj smjene u Zračnoj luci Split. Očekuje se da bi se mogao dočekati milijunti putnik do kraja godine ukoliko se ne bi pojavile nove restrikcije, ističe Melvan. Vrhunac će bit sljedeća dva tjedna.

Traženi kvalieta i izoloranost

U ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi više od 56.000 domaćih i stranih gostiju, što je oko 70-ak posto u odnosu na isto vrijeme 2019.

- Kvarner i Istra bilježe velik broj turista. Kvarner je nakon Istre ponosna perjanica, ostvarujemo najbolje turističke rezultate. Turisti su prepoznali što im nudi sjeverni Jadran. Imamo more, gorje i prekrasne sjevernojadranske otoke - rekla je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov o turističkim rezultatima.

- Ovo su fantastični rezultati. Itekako smo ih priželjkivali. Želja nam je bila ostvariti 70 posto rezultata iz rekordne 2019. Tu smo negdje, s tim da je ovaj srpanj bio jako dobar gdje smo dostigli 92, 93 posto noćenja iz rekordne 2019. U zadnje vrijeme jako su traženi bolji smještaji, pogotovo izolirani u vremenima pandemije. Gosti cijene intimu i svoj prostor. Kuće za odmor i kuće s pet zvjezdica i s bazenima imaju praktički bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina. Hoteli i kampovi visoke kategorije, zaista su traženi, rekla je Peršić Živadinov.

Očekivanja od kolovoza

Peršić Živadinov je rekla kako je sezona iznimno dobro pripremljena, turistički djelatnici su se zaista potrudili, ali specifičnost je bila da je trebalo i epidemijski dio osigurati.

<p>Na plažama se traži mjesto više/ Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX</p>

Na plažama se traži mjesto više/ Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

- Tu smo imali pomoć od HZJZ-a i doma zdravlja. Zajedno smo pripremili sve ove lokacije za testiranje gostiju i sve ono što bi moglo biti potrebno. Gosti se osjećaju sigurno na Kvarneru i to ih privlači. Booking je jako dobar i za kolovoz. Zadnjih godina intenzivno radimo da ne budemo samo auto-destinacija, nego i avio-destinacija kroz projekt udruženog oglašavanja gdje je utrošeno preko 50 milijuna kuna. I ovih godina imamo nove linije. Tu su linije iz Poljske, vlak iz Češke, rekla je.

Dobre turističke rezultate ima i Medulin koji je nakon Rovinja i Poreča ostvario milijun noćenja, i to nekoliko tjedana ranije nego lani. Medulinska rivijera puna je turista iz svih krajeva Europe, kampovi su puni, a zadovoljni su i privatni iznajmljivači. Glamping kamp u Pomeru ima 620 mjesta i do zadnjeg je popunjen. Turisti traže visokokvalitetnu ponudu i ne pitaju za cijenu.

Povezanost s prirodom

- Mi pružamo luksuz u našim kamping šatorima, ali, isto tako gost se osjeća jako slobodno, povezan je s prirodom, zdravim načinom života, što se jako cijeni u 21. stoljeću, rekla je Vanja Valić, direktorica glampinga, Pomer.

Dnevno se na medulinskoj rivijeri odmara više od 30 tisuća stranih gostiju.

- Na prvome su mjestu naši kampovi, imamo sedam velikih i 20 malih, privatni smještaj s 37 posto udjela u našem prometu. Moramo sav smještaj dignuti na četiri zvjezdice jer gosti ne gledaju na cijenu, žele kvalitetno i sigurno i za to dobro plaćaju, rekao je Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulina.

Privatni iznajmljivači

- Nemam uopće rupa, sa svim tim stanjem oko covida, uspjeli smo sve napuniti, sezona bi nam trebala trajati do 10. listopada, istaknuo je Claudio Zuccon za HRT, privatni iznajmljivač iz Pomera.

I unatoč tomu što velikih zbivanja nema, posvuda se nešto događa, mnogo je sadržaja, pa i na plažama, piše Jutarnji list.

- Djeca najviše vole provoditi vrijeme u vodenom parku, imamo veliki, stariji traže pedaline, kajake i slično, rekao je Luka Knežević, sportski vodeni park, Cintinera. Baš kao i za druge dijelove Istre, mogla bi ovo biti turistička godina za pamćenje i za Medulin.