Fotografija: Anita i Tin na predivan su način prezentirali Bjelovar/Foto: Mario Blaha
Galerija
Anita i Tin na predivan su način prezentirali Bjelovar/Foto: Mario Blaha

Anita i Tin iz bjelovarskog OSIT-a u polufinalu gastro natjecanja za osobe s invaliditetom

"Tin je prezentirao tanjur s domaćom pitom od jabuka, a Anita je servirala palačinke koje je ispred članova žirija punila i ukrašavala što se žiriju očito svidjelo", kazao nam je Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT
BJELOVAR - Anita Brekalo i Tin Malogorski, članovi bjelovarske Udruge osoba s intelektualnim teškoćama, ušli su u polufinale gastro natjecanja za osobe s invaliditetom, pod nazivom "Amorova žlica".

Nakon kvalifikacijskih natjecanja u sedam gradova, Sisku, Vinkovcima, Novom Marofu, Puli, Šibeniku, Splitu i Zagrebu, Anita i Tin odlukom stručnog žirija, ušli su u najboljih 100 natjecatelja, koji će se dalje boriti za naslov pobjednika, i put u Rim.

<p>Tin priprema tanjure s pitom s jabukama za prezentaciju/Foto: Mario Blaha</p>

Tin priprema tanjure s pitom s jabukama za prezentaciju/Foto: Mario Blaha

Daljnji tijek natjecanja nastavit će se aktivnostima u Ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije "COOK LOOK" u vlasništvu Udruge UNUO, u šatoru s kompletnom infrastrukturom prilagođenom osobama s invaliditetom. Svih stotinu polufinalista tamo će dobiti besplatnu i stručnu trening edukaciju, kako bi što spretnije i sretnije nastupili u četvrtfinalu, polufinalu i konačno u finalu gastro natjecanja!

Uspjeh za cijeli tim

Ovaj nacionalni projekt iznimno je važan jer izravno pomaže mobilizaciji osoba s invaliditetom, te približava javnosti njihove mogućnosti. Za veliki dio njih, ovo natjecanje će biti dodatni osobni poticaj, motivacija i snaga, koji su izostali tijekom niza godina.

<p>Anita je palačinke punila pekmezom i čokoladom te ih pomno ukrašavala/Foto: Mario Blaha</p>

Anita je palačinke punila pekmezom i čokoladom te ih pomno ukrašavala/Foto: Mario Blaha

-Čestitamo našim članovima i želimo im svu sreću u daljnjem tijeku natjecanja. Mi ćemo im i dalje biti podrška i uvijek ćemo im biti na raspolaganju. Ovo nije samo njihov uspjeh! Ovo je uspjeh i rezultat predanog i stručnog rada svih zaposlenika, članova, prijatelja i volontera Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, poručili su iz OSIT-a.

<p>Članovi žirija čekaju dok Tin pomno priprema tanjure za njih/Foto: Mario Blaha</p>

Članovi žirija čekaju dok Tin pomno priprema tanjure za njih/Foto: Mario Blaha

Podsjetimo, Anita i Tin su daljnje natjecanje izborili u Sisku kada su na vrlo vješt način ispred komisije servirali, ali i pomno prezentirali svoja jela. Ocjenjivali su ih poznata novinarka i TV voditeljica Maja Sever, Domagoj Jakopović – Ribafish poznat po kulinarskoj emisiji i brojnim eventima za djecu te Velimir Šandor, koji je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Podrška iz Bjelovara

-Tin je prezentirao tanjur s domaćom pitom od jabuka. Ispričao je otkud su jabuke, koji je slijed recepta, sve što je radio. Potom je pitu poslužio članovima žirija. A Anita je servirala palačinke koje je prethodno ispekla u Bjelovaru, kako je bio dogovor. Ispred članova žirija ih je punila pekmezom i čokoladom i ukrašavala ih šlagom, ukrasnim bobicama i ostalim detaljima što se žiriju očito svidjelo. Također im je sve pomno morala pojasniti, odnosno ispričati kako je radila smjesu, što sve ide u nju i slično – kazao nam je Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT koji je pratio natjecatelje u Sisak. Osim njega i radne terapeutkinje Martine Viščević, Anita i Tin imali su i nekoliko „navijača“ iz udruge koji su ih bodrili u Sisku pa je taj doživljaj tim više bio poseban za sve njih.

Nedostaje im prostor

Inače, Tin ima 26 godina, a Anita 43 i sudjelovanje u ovom događaju namijenjenom osobama s invaliditetom za njih je neprocjenjivo iskustvo.

<p>Ovaj je projekt od iznimne važnosti za osobe s invaliditetom/Foto: Mario Blaha</p>

Ovaj je projekt od iznimne važnosti za osobe s invaliditetom/Foto: Mario Blaha

-Želja nam je samo da nas i u Gradu počnu malo drugačije doživljavati jer vapimo za adekvatnim prostorom. Članovi se trude na sve moguće načine dokazati da su vrijedni članovi ovoga društva, nadam se da će mjerodavni to prepoznati i pomoći nam – zaključio je Mario Blaha.

<p>Anita i Vedran Habel iz Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO)/Foto: Mario Blaha</p>

Anita i Vedran Habel iz Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO)/Foto: Mario Blaha

Aniti i Tinu držimo palčeve da i dalje budu vješti u kulinarskim vodama, te da i dalje na ovako divan način predstavljaju Bjelovar i Bjelovarsko - bilogorsku županiju.