Fotografija: Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Galerija
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Analiza meda po prvi put moguća i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U svrhu ispitivanja kvalitete meda kod nas se mogu provoditi mikrobiološke, fizikalno-kemijske, peludne i senzorske analize meda, kaže ravnatelj županijskog ZZJZ Vedran TrupacPčelarska udruga Bilogora Bjelovar održala je izbornu skupštinu na kojoj je za novog/starog predsjednika izabran Goran Pranjić. Na skupštini su, pored ostalih, sudjelovali i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić. 

Pročelnik Zlatko Pavičić, dogradonačelnik Igor Brajdić, župan Marko Marušić i ravnatelj ZZJZ Vedran Trupac/ Foto: BBŽ
Pročelnik Zlatko Pavičić, dogradonačelnik Igor Brajdić, župan Marko Marušić i ravnatelj ZZJZ Vedran Trupac/ Foto: BBŽ

Kako se moglo čuti tom prilikom, suradnja Županije s pčelarskim udrugama iznimno je dobra, a župan je podsjetio i na konkretne mjere kojima se pomaže pčelarima, piše BBŽ.

Potpore dobili svi

- Mi smo dvije mjere imali za pčelare i to potporu za kupnju pčelinjih pogača te za uređenje, izgradnju, dogradnju i unutarnje uređenje prostora za punjenje i skladištenje meda. Prošle godine smo zaprimili 36 zahtjeva, isplaćeno je 85 tisuća kuna. Svi koji su poslali zahtjev dobili su potporu. Usporedbe radi, 2021. godine bila su samo 4 zahtjeva i dodijeljeno je 25 tisuća kuna – istaknuo je župan ocijenivši da su bespovratne potpore za pčelare bile dobro pogođene.

Marko Marušić pohvalio je suradnju s pčelarima/ Foto: BBŽ
Marko Marušić pohvalio je suradnju s pčelarima/ Foto: BBŽ

- Nećemo stati, raspisat ćemo tijekom travnja javni poziv za ovogodišnje mjere. Razgovarat ćemo i vidjeti jesu li potrebne izmjene mjera – dodao je Marušić i zaželio pčelarima medonosnu i uspješnu godinu.

Analiza meda u BBŽ

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac upoznao je pčelare s novom uslugom, a riječ je o analizi meda koju je prvi put moguće obaviti na području županije.

Skupština je održana u velikoj županijskoj vijećnici/ Foto: BBŽ
Skupština je održana u velikoj županijskoj vijećnici/ Foto: BBŽ

- Naša Služba za zdravstvenu ekologiju je laboratorij akreditiran za norme, za ispitivanje hrane i vode. Tako smo mi ovu godinu dodani na listu laboratorija ovlaštenih za analizu meda. U svrhu ispitivanja kvalitete meda kod nas se mogu provoditi mikrobiološke, fizikalno-kemijske, peludne i senzorske analize meda. Za analizu više parametara imamo cijenu od 33 eura što je 30 posto jeftinije nego kad se analize rade po pojedinačnim parametrima – kazao je Trupac i pozvao pčelare da se ZZJZ slobodno jave i pitaju sve što ih zanima.

Pčelari su uručili priznanje županu/
Pčelari su uručili priznanje županu/

Zahvalnice za svekoliku potporu razvoju i promicanju pčelarstva uručene su, među ostalima, županu Marku Marušiću, dogradonačelniku Igoru Brajdiću i pročelniku županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatku Pavičiću, piše BBŽ.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!