Fotografija: Obilazak Koronospana/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Obilazak Koronospana/ Foto: Grad Bjelovar

Alžirski veleposlanik u Bjelovaru: "Potencijale ovog grada ćemo iskoristiti na obostranu korist"

Iako desetak puta veći od Hrvatske po broju stanovništva, Alžir je zainteresiran za ulaganja u drvnu industriju, kojom Hrvatska obiluje. Također, od nas žele učiti i o turizmu, proizvodnji hrane i sportu, kaže HrebakAlžirski veleposlanik Nj. E. Mokhtar Amine Khelif i njegov suradnik Farid Belmekki boravili su danas u Bjelovaru. Visoki dužnosnici ove afričke zemlje u Bjelovar su došli na poziv gradonačelnika Darija Hrebaka, koji je ujedno i predsjednik međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Alžir.

Veleposlanik Alžira iznenađen je što se u Bjelovaru grade dva stadiona/ Foto: Grad Bjelovar
Veleposlanik Alžira iznenađen je što se u Bjelovaru grade dva stadiona/ Foto: Grad Bjelovar

- Nisam slučajno izabrao Alžir. Naime, ova zemlja, iako desetak puta veća od Hrvatske po broju stanovništva, zainteresirana je za ulaganja u drvnu industriju, kojom Hrvatska obiluje. Također, od nas žele učiti i o turizmu, a tu je svakako i industrija hrane, za koju Bjelovar ima veliki potencijal. Veleposlanika smo upoznali s radom tvornica sirnih proizvoda, keksa i vafla, ali i s tvornicama iz sektora drvne industrije, poručio je bjelovarski gradonačelnik. 

Rješavanje birokratskih problema

Dodao je i to da naši stočari jako puno izvoze u zemlje Magreba, a upravo je to bio razlog posjeta i farmi Stočarstva Rajič.

Posjet farmi Stočarstva Rajić/ Foto: Grad Bjelovar
Posjet farmi Stočarstva Rajić/ Foto: Grad Bjelovar

- Kao saborski zastupnik pomogao sam našim ljudima u rješavanju birokratskih problema vezanih za izvoz proizvoda iz stočarskog sektora. Nadalje, Alžir ima veliki fokus i na sport, posebice na nogomet. Njihova želja je i u ovom segmentu učiti od nas, posebice po pitanju infrastrukture. Zanimljivo, baš jučer smo ponovno izborili nastup na još jednom velikom natjecanju, iako smo mala nacija, istaknuo je Hrebak te dodao da je veleposlanik iznenađen činjenicom da u Hrvatskoj postoji grad koji gradi dva nogometna stadiona. 

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Veleposlanik Mokhtar Amine Khelif prilikom boravka u Bjelovar posjetio je Veleučilište u Bjelovaru, Gradski stadion, tvrtku Kronospan te već spomenutu farmu Obrta za uzgoj goveda „Stočarstvo Raič“ u Stančićima.

Bjelovar ima potencijal

- Alžirsko vodstvo želi promovirati partnerstvo, ne samo između dvije zemlje, već i između naših gradova, zato danas i jesam u Bjelovaru. Tako iz prve ruke mogu vidjeti brojne potencijale Bjelovara, koje planiramo iskoristiti za razvoj partnerski odnosa na obostranu korist. Stoga se veselim ponovnom dolasku, kada će biti više riječi o konkretnim planovima, kazao je veleposlanik Alžira. 

Posjet Veleučilištu u Bjelovaru/ Foto: Grad Bjelovar
Posjet Veleučilištu u Bjelovaru/ Foto: Grad Bjelovar

Na susretu s predstavnicima Alžira nazočio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

- Na ovakvim susretima uvijek se otvaraju nove mogućnosti za poslovanje. Bez informacija i kontakata ništa se ne može dogoditi. Ovo je bio naš prvi razgovor u kojemu smo razmijenili naša očekivanja i mislim da ćemo u budućnosti doći do nekih razina u kojima su moguća gospodarska događanja. Naši proizvodi, posebice iz industrije namještaja, drvene industrije, proizvodnje traktora ili hrane, mogu se pozicionirati na njihovom tržištu, stoga pozdravljam ovakve susrete, zaključio je Ćorić. 

Jakov Ćorić/ Foto: Deni Marčinković
Jakov Ćorić/ Foto: Deni Marčinković