Fotografija: Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i ministar Josip Aladrović/Foto: Compas.hr
Galerija
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i ministar Josip Aladrović/Foto: Compas.hr

Aladrović: Pakrac je u krizi povećao broj zaposlenih, a Lipik gradi budućnost IT sektora

"Uz sve investicije koje Grad planira izvršiti, gradonačelnica Blažević će dokazati da Pakrac može izgledati još ljepše i postati još boljim mjestom za život", rekao je ministar AladrovićMinistar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je posjetio Centar umjetne inteligencije te Poduzetnički inkubator u Lipiku gdje se susreo s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i njegovim suradnicima. Uz ministra, Lipik su obišli i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te dogradonačelnik Požege Ferdinand Troha, kandidati HDZ-a za županicu i dožupana naše županije na svibanjskim izborima, piše Compas.hr.

Prilikom posjeta i obilaska Centra umjetne inteligencije, ministar Aladrović pozdravio je polaznike šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije te istaknuo kako je umjetna inteligencija itekako prisutna u našem svakodnevnom životu.

Zadovoljstvo uvjetima

Zatim se uputio prema Poduzetničkom inkubatoru Lipik gdje se susreo i s djelatnicima tvrtke DataMir koja je početkom ove godine u Lipiku osnovana kao kćer njemačke tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta. Oni su ministru iskazali zadovoljstvo uvjetima poslovanja u Lipiku, a podrobno su i objasnili čime se sve njihova tvrtka bavi.

Gradonačelnik Vinko Kasana je ministra upoznao s time da gospodarstvenici prepoznaju značaj ovog, za naš grad, ali i širu okolicu izuzetnog projekta. Ova se tvrtka, kazao je, bavi proizvodnjom softvera i pružanja IT-usluga i već sad ima četrnaest zaposlenih, a do kraja godine namjeravaju zaposliti još desetak programera.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ministar Josip Aladrović i gradonačelnica Pleternice Antojina Jozić/foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ministar Josip Aladrović i gradonačelnica Pleternice Antojina Jozić/foto: Compas.hr

Ministar Aladrović i ministarstvo kojem je na čelu, među prvima su dali vjetar u leđa i podršku projektu razvoja centra umjetne inteligencije u Lipiku, istaknuo je gradonačelnik Kasana te ponovno naglasio da su u Lipiku odavno shvatili da je osim ulaganja u značajne projekte, važno ulagati u ljude te njihovo obrazovanje.

Ministar Josip Aladrović je istaknuo da ga veseli činjenica kad vidi uspješnu perspektivu ovog projekta, odnosno razvojnu ulogu Centra umjetne inteligencije u Lipiku koja će rezultirati velikom količinom stručnjaka iz IT sektora.

- Sigurno je da će oni u budućnosti imati svoj prostor, ne samo na tržištu rada, nego u cjelokupnoj ekonomiji - naglasio je  Aladrović i izrazio zadovoljstvo kad vidi da IT tvrtke razvijaju svoje poslovanje u Lipiku.

Prepoznati napori

- Većina zaposlenika su mladi ljudi koji vide svoju perspektivu u ovom kraju, ali i u IT sektoru, nečemu što će definitivno kreirati našu budućnost - rekao je ministar.

Gradonačelnica Pleternice te kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je da joj je iznimno drago što je ova informatička tvrtka odabrala Lipik za svoje sjedište.

- Vjerujem da su prepoznati napori gradonačelnika Kasane da u Lipiku stvori povoljno poslovno okruženje gdje će dolaziti nove tvrtke koje će zapošljavati ljude, a posebno mi je drago da su to tvrtke koje dolaze iz IT sektora - rekla je gospođa Jozić.

Sastanak u Centru za umjetnu inteligenciju Lipik s polaznicima edkuacije za programera umjetne inteligencije/ Foto: Compass.hr
Sastanak u Centru za umjetnu inteligenciju Lipik s polaznicima edkuacije za programera umjetne inteligencije/ Foto: Compass.hr

- Kao Grad Pleternica bili smo partner u projektu izgradnje ovog inkubatora i evo, nakon nešto više od godinu dana svjedočimo tome da je on popunjen tvrtkama, što je u konačnici i njegova svrha - istaknula je te dodala kako su inkubatori na prostoru čitave županije popunjeni te će biti potrebno razvijati dalje poduzetničku infrastrukturu i potporne institucije da bi se pružio prostor za neke nove tvrtke koje će u budućnosti doći, piše Compas.hr.

Na kraju posjeta gradonačelnik Kasana uvažene je goste pobliže upoznao sa svim infrastrukturnim projektima i investicijama koje se odvijaju području Lipika.

Bolje mjesto za život

MInistar Aladrović posjetio je i Pakrac, grad koji se u posljednje vrijeme ubrzano razvija i dramatično mijenja svoju vizuru. 

- S obzirom da u Pakracu postoji politički kontinuitet i gradonačelnica Anamarija Blažević je i više nego dokazala što može učiniti, siguran sam da će i u sljedećem mandatu, uz sve investicije koje Grad planira, dokazati da Pakrac može izgledati još ljepše i postati još boljim mjestom za život - rekao je ministar Josip Aladrović, piše Pakrački list.

Ministar Josip Aladrović s gradonačelnicom Anamarijom Blažević ispred Poduzetničkog centra/Foto: Pakrački list
Ministar Josip Aladrović s gradonačelnicom Anamarijom Blažević ispred Poduzetničkog centra/Foto: Pakrački list

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević dočekala je ministra u Poduzetničkom centru Pakrac i pri tom ga informirala o trenutnim i budućim gradskim projektima kao i o novoj poduzetničkoj zoni u bivšem dvorištu drvne industrije Papuk.

Blažević se zahvalila ministru i njegovom ministarstvu na svim projektima i natječajima koji se osvrću na probleme lokalne zajednice, kao i na potporama za očuvanje radnih mjesta koje je Vlada podijelila u ovim kriznim vremenima, a bez kojih bi poduzetnici i obrtnici teško prevladali ove teškoće nastale kao posljedica pandemije. Također, informirala je okupljene o gradskom programu pomoći mladim obiteljima kojima Grad nastoji zadržati, ali i privući mlade obitelji u Pakrac, te o nastavku programa "Zaželi" putem kojeg se planira zaposliti još 20 žena, čime će dosegnuti brojku od 55 žena koje će brinuti o 300-tinjak korisnika.

Ekonomski aspekt

Ministar Aladrović je naglasio da je ovo pandemijsko vrijeme unazad 14 mjeseci, iz perspektive Vlade i njegovog ministarstva, imalo jako intenzivan ekonomski karakter.

Sastanak s ministrom Aladrovićem u Poduzetničkom centru Pakrac/Foto: Pakrački list
Sastanak s ministrom Aladrovićem u Poduzetničkom centru Pakrac/Foto: Pakrački list

- Ako promatramo razdoblje od kraja ožujka prošle godine do kraja ožujka ove godine, prema podacima HZMO u Pakracu imate 90-ak zaposlenih više, što znači da ste, iz ekonomskog aspekta, ovu pandemiju prošli vrlo dobro do odlično. To također znači da su mjere bile dobre, u dobrom balansu i uspjeli smo očuvati zdravu ekonomsku supstancu za daljnji razvoj - rekao je Aladrović i dodao da očekuje kraj pandemije krajem godine, što znači da se ekonomska aktivnost nastavlja i dalje, a to trebaju iskoristiti kako jedinice lokalne samouprave, tako i poduzetnici na tim područjima, piše Pakrački list.

Ministar Josip Aladrović, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnica Pleternice i kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto: Pakrački list
Ministar Josip Aladrović, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnica Pleternice i kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto: Pakrački list