Fotografija: Zemljište predviđeno za gradnju zgrade s POS-stanovima/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Zemljište predviđeno za gradnju zgrade s POS-stanovima/Foto: MojPortal.hr

Ako želite novi stan, prijavite se za POS u Daruvaru, a prijava vas ne obavezuje na kupnju

Ako bude više od 15 prijava zainteresiranih za POS-ov stan, tada će se krenuti u gradnju zgrade s 15 do 20 stanova, a dobro je što svi koji se sada prijave nemaju baš nikakvu obavezu kupnjeGrad Daruvar produljuje rok za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na području Grada Daruvara i to do 1. lipnja 2021. godine.

Naime, u siječnju je Grad Daruvar objavio Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) na području Grada Daruvara s rokom do 12. ožujka. S obzirom na nedovoljan broj prijava da bi se išlo u gradnju zgrade s POS stanovima, odlučeno je produljiti rok.

Nema posljedica

Za Grad Daruvar bi svakako bilo dobro da dobije takozvanu POS zgradu jer bi se time broj novih stanova, a uz to i povoljnih, povećao, a da bi se zgrada počela graditi, potrebno je imati interes najmanje 15 osoba ili obitelji. Nitko od onih koji se sada prijave nemaju baš nikakvu obavezu kupnje stana u POS zgradi tako da bez ikakvih posljedica mogu i odustati od stana ne navodeći razlog odustajanja. Tako da svi oni koji možda u ovom trenutku nisu sigurni hoće li moći kupiti stan POS-a mogu bez straha predati prijavu i tek kasnije odlučiti hoće li ga kupiti ili ne.

Sada se, naime, samo prikuplja broj zainteresiranih kako bi se na osnovu interesa zgrada mogla početi graditi. 

- U ova dva mjeseca koliko smo dali rok za prijavu svih zainteresiranih potencijalnih kupaca, odaziv nije bio dovoljan pa smo odlučili produžiti to na još dva mjeseca kako bi vidjeli hoćemo li ići u Program ili ne. Javilo se nekoliko potencijalnih kupaca, ali nedovoljno za Program. Nadamo se da će biti još zainteresiranih u budućnosti - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara/Foto: MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara/Foto: MojPortal.hr

Zgrada sa stanovima POS-a gradila bi se u Ulici 52. samostalnog bataljuna. Pravo na kupnju stana iz Programa POS-a na području Grada Daruvara imaju svi državljani Republike Hrvatske. Zbog sustava bodovanja određenu prednost, odnosno veći broj bodova, imat će oni građani koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Daruvara (Daruvar, Daruvarski Vinogradi, Doljani, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Lipovac Majur, Ljudevit Selo, Markovac i Vrbovac) u trenutku podnošenja zahtjeva za kupnju stana.

Broj stanova

No, također će se moći prijaviti i oni iz šire okolice, a pravo prijave imaju svi građani Republike Hrvatske s tim da će neki građani poput branitelja ili sugrađana imati više bodova zbog zasluga u obrani domovine odnosno zbog blizine življenja. 

- Vjerujem da će interes za POS stanove kod građana biti dobar i da ćemo na osnovu njihovog interesa ići dalje u potpisivanje ugovora s Agencijom za promet nekretninama - kazao je tada Damir Lneniček i dodao da vjeruje da će interes biti takav da će napraviti između 15 do 20 stanova. Broj će ovisiti i o tome hoće li se prijaviti više bračnih parova s djecom ili bez jer će i to utjecati na veličinu, odnosno broj stanova.

Iz Grada Daruvara podsjećaju da se Zahtjev za kupnju stana podnosi na posebnom obrascu, koji se, kao i obrasci pripadajućih izjava, preuzima neposredno u službenim prostorijama Grada Daruvara ili na web stranici Grada Daruvara.