Fotografija: 
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Foto: Duje Klaric/CROPIX

AFRIČKA SVINJSKA KUGA: "Na lipičkom području u tijeku prekategorizacija"

"Mnogi farmeri na našem području ispunili su tražene uvjete, no bilo je i slučajeva gdje prekategorizacija nije odobrena", rekao je Davor Šimić, doktor veterinarske medicine i djelatnik VS PakracIako afrička svinjska kuga (ASK) nije nova pojava, ozbiljne posljedice ove bolesti postale su jasnije većini uzgajivača svinja tek nakon što je Ministarstvo poljoprivrede 10. listopada 2023. godine izdalo naredbu obaveznog klanja svinja iz istočnoslavonskih županija za gospodarstva iz kategorija 0, 1 i 2 do kraja listopada, odnosno do kraja studenoga za sva ostala područja, osim ako se u međuvremenu ne prekvalificiraju u kategorije 3 ili 4.

Požeško-slavonska županija za sada ne bilježi niti jedan slučaj zaraze, no unatoč tome njene stanovnike, pogotovo seljake, muče iste brige i moraju se pokoriti uredbama. Osim toga, bliži se vrijeme tradicionalnih svinjokolja pa smo provjerili što se događa po tom pitanju na našem području, piše Compas.

Četvrta kategorija

Iz odgovora na upit poslan prema Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, vidljivo je da u Požeško-slavonskoj županiji postoji 2.604 svinjogojska objekta s ukupno 34.039 svinja, od čega 638 objekata (24,5 %) ima zadovoljavajuću 3. kategoriju, a unutar takvih objekata se nalazi i polovina ukupnog županijskog svinjskog fonda (17.040 svinja). Osnovne uvjete (kat. 0,1 i 2) ne zadovoljava 1.869 objekata (71,7 %) gdje boravi ukupno 15.122 svinje. Četvrtu kategoriju (gospodarstva koja drže svinje na otvorenome i koja su odobrena od nadležnog veterinarskog inspektora) posjeduje 33 gospodarstva s 1.030 svinja.

313 registriranih svinjogojaca

Raščlanimo li županijske brojke na područje Lipika i Pakraca, što i predstavlja zonu našeg primarnog interesa, vidljivo je da na području Lipika ima 313 gospodarstava (farmi), a u Pakracu 225. Osnovne biosigurnosne uvjete u Lipiku NE ZADOVOLJAVA 251 farma, a u Pakracu njih 162. Dobra vijest je da objekata 3. kategorije, koji ZADOVOLJAVAJU uvjete na lipičkom području postoji 52 (s gotovo 80 % ukupnog svinjskog fonda), dok ih je na pakračkom 50 (31 %).

Mnogi se dižu u kategoriju 3 i poboljšavaju uvijete!

Za postupak (re)kategorizacije, u koju se sada masovno upuštaju vlasnici farmi, isti se moraju javiti nadležnoj veterinarskoj stanici s obzirom da je provode samo nadležne ovlaštene veterinarske organizacije. Kod nas je to Veterinarska stanica Pakrac gdje smo za nekoliko rečenica na ovu temu zamolili Davora Šimića, doktora veterinarske medicine i djelatnika VS Pakrac.

Urednost putnog lista

 „U tijeku je prekvalifikacija iz kategorija 0, 1 i 2 u kategoriju 3 za što smo zaprimili puno zahtjeva. Ulaganja nisu strašna, pogotovo kod onih koji napreduju iz 2. u 3. kategoriju. Razumljivo, nešto su veća za one iz 0. ili 2. No, to doista nije strašno, pogotovo za one koji se u budućnosti žele baviti uzgojem svinja. Na terenski uvid izlazimo po prijavama gospodarstava zaprimljenih zaključno s 31. listopada, dakle s rokom koji je istekao prije petnaestak dana, a nove prijave za prekategorizaciju više nisu moguće. Mogu reći da su mnogi farmeri na našem području ispunili tražene uvjete, no bilo je i slučajeva gdje prekategorizacija nije odobrena", rekao nam je Šimić te naglasio da osim nužnih i traženih biosigurnosnih mjera (mjere, komarnici, osiguranje svinjca od ulaska glodavaca i ptica i sl.), prilikom ocjenjivanja važnu ulogu ima i urednost obveznog "Putnog lista za svinje" koji prati svinje u premještanju s gospodarstva na kojem se nalaze na neku drugu lokaciju, bilo ono komercijalno ili ne. 

Na osnovne troškove prekategorizacije i stjecanje "trojke", Šimić gleda ovako:

„Nije preskupo kupiti spužve i dezinfekcijsko sredstvo, malo prirediti, ograditi, staviti komarnike na prozore i vrata, nabaviti zaštitna odijela za hranjenje i slično. Nisu to velike investicije i ne mora to biti apoteka,“ poručuje naš veterinar i dodaje da njihov izlazak košta oko 40 eura uvećan za putne troškove.

Važno je ovdje napomenuti da će nakon 30. studenoga svinje moći držati isključivo gospodarstva ili farme 3. kategorije pa se tražena ulaganja i postavljeni uvjeti ne čine odviše strašnima. 

Odojci od 4 do 6 eura

Komentirajući aktualno stanje, Šimić je potvrdio da su na snazi određena pravila ponašanja prilikom trenutnog klanja. Sukladno mjerama o sprječavanju pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na gospodarstvima procijenjenim kao nezadovoljavajuća – gospodarstva  kategorije 0, 1, 2, klanje na vlastitom domaćinstvu moguće je tek po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon provedenog kliničkog pregleda svinja. Klanje svinja za osobnu potrošnju posjednici su dužni najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje tri dana prije klanja. Klinički pregled vrijedi 24 sata. Od ranije je obvezan i pregled uzorka na trihinelu. Kolike su kazne za nepoštivanje ovih pravila, nije nam poznato.

Koliko će cijela ova situacija utjecati na cijene božićnih odojaka i svinjetine uopće, teško je reći. U razgovoru s uzgajivačima poznatim po svom „božićnom asortimanu“, doznajemo da je kila odojka žive vage u ovom trenutku došla na 4 do 5 eura. U mesnicama poput Pivca ili one u Sparu, cijene odojaka se kreću oko 6 eura po kilogramu pri čemu valja uzeti u obzir da je riječ o očišćenoj robi. Navedene cijene su važeće u trenutku pisanja ovog teksta. Teško je predvidjeti kako će se situacija dalje odvijati, no bliža budućnost će pokazati u kojem će smjeru ova priča otići, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!