Fotografija: Foto: Janja Čaisa
Galerija
Foto: Janja Čaisa

Advent u Garešnici: Božićni sajam, koncerti, radionice, večer poezije i vina...

Prvu adventsku svijeću danas u 17 sati upalit će državna kadetska prvakinja u šahu Renata Hranilović, a bogat program odvijat će se na nekoliko lokacija u graduGarešnica polako ulazi u najčarobnije razdoblje u godini. Grad je okićen, osvijetljen i sve je spremno za paljenje prve adventske svijeće danas u 17 sati. Blagdanskom pričom advent u Garešnici ravnaju organizatori TZ Sjeverna Moslavina i Grad Garešnica uz podršku gradskih ustanova i brojnih lokalnih udruga koje su već tradicionalno zaslužne za bogatu gastro ponudu na Trgu hrvatskih branitelja. Adventske svijeće palit će se svake subote u popodnevnim satima. Prvu svijeću upalit će državna kadetska prvakinja u šahu Renata Hranilović. 

Veliki adventski vijena već je postavljen/ Foto: Zoom Garešnica
Veliki adventski vijena već je postavljen/ Foto: Zoom Garešnica
Renata Hranilović iz Garešnice igra šah od svoje četvrte godine/Foto: Krugaresnica
Renata Hranilović iz Garešnice igra šah od svoje četvrte godine/Foto: Krugaresnica

- Ove godine će advent napokon biti u pravom sjaju nakon dvije godine epidemije. Građane očekuje bogat program na Trgu hrvatskih branitelja, u Hrvatskom domu, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici „Đuro Sudeta“, Dječjem vrtiću Maslačak i novootvorenom Centru za posjetitelje Natura koji će imati Dane otvorenih vrata. Građane očekuje kuhano vino, čaj i razne slastice. Ove smo godine odlučili odati počast svojim najmlađim sugrađanima i njihovim velikim postignućima koji će imati čast upaliti sve četiri adventske svijeće. Nakon Renate svijeće će redom paliti Barbara Štandar, ovogodišnja dobitnica priznanja grada kao najbolja učenica OŠ Garešnica u školskoj godini 2021./22., svjetski mažoret prvak Niko Žiher te europski juniorski prvak u savate boksu Tomislav Kranjec – rekla nam je direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak.

Adventska svijeća nade u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Adventska svijeća nade u Garešnici/Foto: Janja Čaisa

Građane kao i svake godine očekuje božićni sajam na Trgu hrvatskih branitelja. Osim domaćih proizvoda poput bučinog ulja, vina i meda, u ponudi će biti i razne rukotvorine. Ovo je idealno vrijeme da kupite unikatni dar za najmilije i pritom podržite lokalne proizvođače. 

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Nakon blagoslova i paljenja prve adventske svijeće u prvom tjednu je na rasporedu promocija knjige Senke Slivar i Željka Stubičana 30. studenoga u Centru za posjetitelje Natura. U četvrtak 1. prosinca na programu su glazbeni susreti bivših učenika Osnovnoga glazbenog odjela OŠ Garešnica. U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici „Đuro Sudeta“ 8. prosinca u 18 sati održat će se kreativna božićna radionica za odrasle, a 13. prosinca u 18 sati božićna večer poezije i vina. Garešničke mažoretkinje i njihovi gosti pripremili su nam božićni plesni koncert u nedjelju 12. prosinca s početkom u 17 sati. U subotu 17. prosinca pali se četvrta adventska svijeća, a građane očekuje prigodan božićni program od 15:30 sati.

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Najmlađi Gareščani i ove će godine moći uživati u spektaklu moto mrazova u krugu DV Maslačak 20. prosinca u 18 sati. Božićni koncert Glazbene škole održat će se 21. prosinca u 18.30 sati. Osnovnoškolci pak pripremaju priredbu za roditelje, bake i djedove koja je na rasporedu 22. prosinca u 18 sati.

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Osim programa u centru grada, direktorica Belak ističe da je i ove godine organizirano tradicionalno veselo druženje u Pastoralnom centru nakon mise polnoćke. Gareš'ki kulturni centar pripremio je koncert pod nazivom „Tebi grade moj“, koji će se održati u petak 30. prosinca u 19 sati u Hrvatskom domu. Na koncertu će nastupiti Mješovita pjevačka skupina MedjuWodje, TBM orkestar, FA Zdenac i Hrvatska žena. Posebna atrakcija sasvim će sigurno biti dječji doček Nove godine s početkom u 11 sati 31. prosinca.

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

- Zahvaljujemo se udrugama koje se svaki godine uključe u advent i nesebično doprinesu blagdanskom ugođaju. Poduži je popis svih sudionika – Udruženje obrtnika, Gradsko društvo Crvenog križa, Udruga vinogradara i voćara, UHBDR policije, Društvo žena Gar. Brestovac, Sportska zajednica, Vatrogasna zajednica, HVIDRA, Udruga umirovljenika, OTK Kurbla, Češka beseda. Tu su i gradske ustanove - Dječji vrtić Maslačak, OŠ Garešnica, Osnovni glazbeni odjel OŠ Garešnica, Hrvatska knjižnica i čitaonica „Đuro Sudeta“, PCG Garešnica i Centar za posjetitelje Natura 2000 – rekla nam je za kraj direktorica Belak i pozvala građane da dođu, prošeću se gradom i zabave se na adventu u Garešnici.

Štand Udruge SFERIA na prošlogodišnjem adventskom sajmu/Foto: Udruga SFERIA
Štand Udruge SFERIA na prošlogodišnjem adventskom sajmu/Foto: Udruga SFERIA