Fotografija: Goran i Patrik Dupalo, otac i sin zajedno sudjeluju u uspješnoj poslovnoj priči ABS-a Sisak
Galerija
Goran i Patrik Dupalo, otac i sin zajedno sudjeluju u uspješnoj poslovnoj priči ABS-a Sisak

ABS Sisak: Pozitivna metalurška priča sisačkoga kraja

U razgovoru sa zaposlenicima ABS-a Sisak doznali smo koja je tajna uspješne sisačke metalurške pričeSISAK, 2. STUDENOGA 2023. - Izvrsni poslovni rezultati ABS-a Sisak u 2022. nisu nimalo iznenadili poznavatelje kretanja metalurške industrije u Hrvatskoj. Titulu treće snage nacionalnog metaloprerađivačkog sektora i regionalnog lidera u proizvodnji čelika, sisačka je tvrtka zavrijedila modernizacijom proizvodnih kapaciteta, ulaganjem u tehnološke inovacije i usmjerenošću prema održivom razvoju. 

Međutim, na izgradnju uspješne poslovne priče iz Siska snažno je utjecala i strategija razvoja te rasta zaposlenika koju ABS Sisak kontinuirano provodi. Ona se temelji na brizi za sigurnost zaposlenika, poticanju njihove izvrsnosti te usavršavanju kroz edukacijske i prekvalifikacijske programe. No, tko bi nam mogao bolje predstaviti navedenu strategiju od samih zaposlenika ABS-a Sisak koje smo posjetili na njihovom radnom mjestu. 

Goran Dupalo je svojim predanim radom napredovao na poziciju voditelja smjene
Goran Dupalo je svojim predanim radom napredovao na poziciju voditelja smjene

„Nitko do sada nije ovoliko uložio u tehnologiju, proizvodnju i zaposlenike“

Goran Dupalo u metalurškoj industriji radi od 1989. kada se u bivšoj željezari pridružio svome ocu. U ABS-u Sisak je od samog početka. Započeo je u postrojenju na metalurgiji lonca, a potom je, nakon edukacije u Italiji, počeo raditi u vakuum postrojenju. Svojim je predanim radom napredovao pa tako danas obavlja posao voditelja smjene. „U ovome sam poslu 34 godine i odgovorno tvrdim kako nikada do sada niti jedna tvrtka na prostoru bivše sisačke željezare nije ovoliko ulagala u tehnologiju, proizvodnju i svoje zaposlenike. Radni uvjeti su se višestruko poboljšali, počevši od sitnica koje radnicima puno znače, kao što su primjerice strojevi za vodu i kavu pa sve do brige o radnoj odjeći i besplatnom toplom obroku. Osim toga, značajno su se poboljšali i financijski uvjeti, a automatizacijom proizvodnje teški fizički rad sveden je na minimum. Nama zaposlenicima to je jasan pokazatelj kako se radi o poslodavcu koji dugoročno gleda na svoj poslovni razvoj i upravo sam zato odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju pa mi se ABS-u Sisak pridružio i moj sin“, naglasio je Goran Dupalo. 

Patrika Dupala na poslu najviše raduje njegova dinamičnost i činjenica da je svaki dan drukčiji
Patrika Dupala na poslu najviše raduje njegova dinamičnost i činjenica da je svaki dan drukčiji

„U poslu me najviše veseli njegova dinamičnost“

Tvrdnje svoga oca potvrdio nam je i Patrik Dupalo koji je u ABS-u Sisak gotovo tri godine. Trenutno radi na poziciji poslovođe peći i rafinacije. „Kao prednost rada u ABS-u Sisak moram istaknuti svoje kolege koji su izvrsna ekipa i koji mi umnogome olakšavaju ispunjavanje radnih zadataka, ali i uljepšavaju radni dan. Naravno, radni i financijski uvjeti iznimno su dobri pa tako nisam nimalo dvojio kada mi je otac predložio da se prijavim na oglas za otvorenu poziciju u ABS-u Sisak. Ono što me najviše veseli u mom poslu jest njegova dinamičnost. Svaki radni dan je drukčiji i ne postoji mogućnost da upadnete u neku monotoniju zbog koje bi se mogli zasititi. Tome doprinose i različite edukacije i prekvalifikacije kojima se možemo stalno razvijati. Primjerice, u Italiji sam se educirao o vatrostalnim materijalima i usvojeno znanje mi je bilo od iznimne pomoću u poslu. Osim toga, odlična su motivacija i izdašni bonusi koje dobijemo kada ostvarimo ciljeve koji su uistinu realno postavljeni. ABS Sisak se prometnuo u važan gospodarski faktor ovog kraja i ponosan sam kada ljudima kažem kako sam njegov zaposlenik“, zaključio je Patrik Dupalo. 

Lorenu Koren u ABS Sisak privukli su odlični radni te financijski uvjeti, ali i mogućnost kontinuiranog usavršavanja
Lorenu Koren u ABS Sisak privukli su odlični radni te financijski uvjeti, ali i mogućnost kontinuiranog usavršavanja

„Puno mi znači što radim u tvrtki koja nudi profesionalni razvoj i u kojoj neću stagnirati“

Lorena Koren je na poziciju referentice nabave u ABS-u Sisak stigla prije gotovo pola godine. Otkrila nam je kako je sisačka tvrtka ispunila sva njena očekivanja. „U ABS Sisak privukli su me odlični radni i financijski uvjeti, ali i mogućnost usavršavanja. Naime, puno mi znači što radim u tvrtki koja nudi profesionalni razvoj i u kojoj neću stagnirati. Tako uz posao, u ABS-u Sisak trenutno usavršavam engleski jezik, a već u planu imam i sljedeće edukativne programe. Dinamičan posao i odlična ekipa ubrzali su proces mog uhodavanja i prilagodbe pa mi se ponekad čini kako sam ovdje puno dulje od šest mjeseci. S obzirom na to da sam završila Metalurški fakultet, sretna sam što je osnažila njegova suradnja s ABS-om Sisak i smatram kako je to iznimno važan korak kojim bi se mogao promijeniti poražavajući trend iseljavanja mladih s ovoga područja. Naime, edukacije, prekvalifikacije, odlični radni i financijski uvjeti te prostor za osobni i poslovni razvoj snažni su argumenti koji bi možda mogli biti presudni u odluci mladih da ipak ne pakiraju svoje kufere“, poručila je Lorena. 

Rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale Dorijan Crnković ulaganje u razvoj zaposlenika istaknuo je kao iznimno važan segment poslovne politike ABS-a Sisak
Rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale Dorijan Crnković ulaganje u razvoj zaposlenika istaknuo je kao iznimno važan segment poslovne politike ABS-a Sisak

ABS Sisak se prometnuo u poželjnog poslodavca sisačkoga kraja

„U ABS-u Sisak svjesni smo koliko je zadovoljstvo zaposlenika važan faktor svakog poslovnog uspjeha i razvoja. Upravo zato, brojnim inicijativama unaprjeđujemo njihove radne i financijske uvjete te kontinuirano ulažemo u edukacijske i prekvalifikacijske programe kojima držimo korak s industrijskim trendovima. Dio je to strategije ulaganja kojom smo se prometnuli u poželjnog poslodavca sisačkoga kraja, a o tome svjedoči sve veća zainteresiranost njegovih stanovnika za zapošljavanje u našoj tvrtki“, istaknuo je Dorijan Crnković, rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale u ABS-u Sisak. 

(Sponzorirani sadržaj)