Fotografija: Svečno je bilo danas u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo
Galerija
Svečno je bilo danas u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo

32. godine od oslobođenja V. Pisanice: "To maglovito jutro donijelo nam je žrtve, ali i slobodu"

"Otkos je nama bila najvažnija akcija jer smo oslobađali naš kraj, našu općinu, naš dom da naši bližnji mogu normalno živjeti“, rekao je načelnik Fredi PaliVELIKA PISANICA – „Bilo je hladno i maglovito jutro tog 31. listopada 1991. godine. Imao sam 20 godina, a svega par mjeseci prije vratio sam se kući s odsluženja vojnog roka u JNA. Odmah sam se dobrovoljno javio u naš samostalni vod koji je pripadao 105. brigadi. S velikim srcem išao sam u tu akciju, ali i u mnoge druge kasnije u Bljesku i Oluji. Otkos je, međutim, nama bila najvažnija akcija jer smo oslobađali naš kraj, našu općinu, naš dom da naši bližnji mogu normalno živjeti“, ovako nam odgovara Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica na pitanje sjeća li se 31. listopada prije 32. godine.

Načelnik s uzvanicima/Foto: Martina Čapo
Načelnik s uzvanicima/Foto: Martina Čapo

Naime, upravo je danas u Velikoj Pisanici svečano i dostojanstveno obilježen Dan oslobođenja Općine Velika Pisanica, a sve zahvaljujući uspješno provedenoj vojno-redarstvenoj operaciji „Otkos 10“ kojom je oslobođen teritorij Velike Pisanice.

Poginuli i ranjeni

- U samom Otkosu 10 na našem je području pala jedna granata prilikom čega je poginuo jedan nam mještanin. Bilo je to kod nogometnog igrališta, na sajmištu. Njegovo ime je Franjo Gal. Život je u Novoj Pisanici izgubio i Mato Šola. U početku akcije bilo je i puno ranjenih, prisjeća se načelnik Fredi Pali.

Načelnik Fredi Pali/Foto: Martina Čapo
Načelnik Fredi Pali/Foto: Martina Čapo

Svečanosti su nazočili Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, zamjenica župana Marija Jungić, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Stjepan Horvat, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata podružnice bjelovarsko-bilogorske Ivan Korenić, ratni ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Miroslav Čačija i mnogi drugi.

Na samom početku okupljenima se obratio Mario Šimić, predsjednik ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Velika Pisanica.

- Dragovoljcima iz Velike Pisanice čestitam dan branitelja. Svima poginulima i umrlima želim da im je laka hrvatska zemlja, poručio je.

Mario Šimić/Foto: Martina Čapo
Mario Šimić/Foto: Martina Čapo

Emotivnim govorom obratio se svima i načelnik Fredi Pali koji je priznao kako je današnji dan za sve Velikopisančane značajan i važan.

Mučki ih napali i izdali

- Nakon toga dana ponovno smo se mogli kretati po našoj općini. Ostavimo drugim ljudima da ocijene je li ova operacija dovoljno vrednovana ili nije. Nama je najvažnije da smo pokazali volju, hrabrost i ljubav prema domovini u tom trenutku. Dobar dio nas iz tog vremena je nastavio ovdje živjeti, oformili smo obitelji, neki su se počeli baviti i „politikom“, no nama ostalima je najvažnije da osiguramo što bolji život našoj djeci, kazao je načelnik priznavši kako je prije mise otišao na mjesto pogibije jednog od stradalih branitelja.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Ja vam ne mogu reći kakvi su to osjećaji kada se pojavite na tom mjestu i kada se prisjetite akcije. Za nas je to veliki dan. Mi koji smo ostali i dalje ćemo brinuti o Velikoj Pisanici, zaključio je Pali poželjevši svim braniteljima da prestanu s podjelama.

Dožupanica Marija Jungić koja je u to povijesno vrijeme imala 12 godina i koja je živjela u obližnjem Grubišnom Polju, priznala je kako ih je sve iznenadilo što su ih dojučerašnji susjedi mučki napali i izdali.

Dožupnica Marija Jungić/Foto: Martina Čapo
Dožupnica Marija Jungić/Foto: Martina Čapo

- No, imali smo sreću što smo imali hrabre ljude koji su stali ispred nas i branili sebe, svoje obitelji, djecu i cijelu RH. Na tome im treba vječito zahvaljivati. Dragi branitelji, puni smo poštovanja prema vama i osjećamo obvezu kako bi i dalje isticali one vrijednosti koje sve vi utkali u borbu za samostalnost naše države. Ako nećemo doživjeti pravdu, još godinama neće biti zadovoljstva i mira. Svi zajedno moramo se stoga zalagati da istina izađe na vidjelo, da se povijest više nikada ne ponovi, da znamo tko je bio zločinac, a tko žrtva, istaknula je dožupanica.

"Čuvajmo branitelje"

Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, poslao je dvije snažne poruke s govornice.

Anto Zelić/Foto: Martina Čapo
Anto Zelić/Foto: Martina Čapo

- Operacija Otkos 10 u javnom prostoru nije bila često spominjana, međutim izuzetno je važna. Sjetimo se da je u to vrijeme Hrvatska krvarila i da je bilo puno vijesti o stradavanju, paljenju hrvatskoga naroda. Vodstvo države donijelo je odluku da se taj trend polako mora mijenjati. Vi ovdje, hrvatski branitelji iz ovoga kraja, bili ste ti koji su preokrenuli trend. Bio je to prvi otkos, a svaka livada se kosi prvi puta. To je značilo da je dosta i da za Hrvate dolazi vrijeme da se Hrvatska oslobađa, poručio je Zelić.

Druga poruka bila je usmjerena prema braniteljima koje, poručio je, treba čuvati.

Na početku svečanosti izvedena je himna/Foto: Martina Čapo
Na početku svečanosti izvedena je himna/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Čuvajmo uspomenu na poginule branitelje, odajmo im počast, sjetimo se njih, ali nemojmo zaboraviti niti na njihove obitelji. Apeliram na sve članove udruga, puno branitelja su sami, bez obitelji, neke od njih treba nagovoriti da idu liječniku, pomozimo im, to ja naša dužnost, budimo jedinstveni kakvi smo bili 1991. i neka nam vječno živi RH, zaključio je Zelić.

Učenička ostvarenja

Dodajmo, na inicijativu Općine Velika Pisanica, OŠ Velika Pisanica provela na natječaj likovnih i literarnih ostvarenja učenika.

Nagrađeni učenici/Foto: Martina Čapo
Nagrađeni učenici/Foto: Martina Čapo

Tema likovnih radova učenika razredne nastave bila je „Ljepota zavičaja“, a tema literarnih radova učenika predmetne nastave „Ljubav prema domovini“ ili „Ljubav prema Bilogori“. Na kraju svečanosti proglašeni su pobjednici.

Likovna ostvarenja:

  1. Karmen Bugarinović, 4. razred, mentorica Mirela Mrzlečki
  2. Petra Vujinović, 2. razred, mentor Leonardo Gradečak
  3. Domagoj Horvat, 3. razred, mentorica Marijana Špajgl
  4. Lucija Dent pročitala je pobjednički rad/Foto: Martina Čapo
    Lucija Dent pročitala je pobjednički rad/Foto: Martina Čapo

Literarna ostvarenja:

  1. Lucija Dent, 7. a „Ljubav prema Bilogori“, mentorica Nataša Saraja
  2. Sara Faget, 8. a „Moja domovina“, mentorica Senada Piria
  3. Antonio Cocut, 6. b „Lijepa moja Bilogora“, mentorica Nataša Saraja.

Dodajmo kako su svojim glazbenim izvedbama svečanost uveličali članovi muške pjevačke skupine KUD-a Sloga Velika Pisanica.

Muška pjevačka skupina KUD-a Sloga Velika Pisanica/Foto: Martina Čapo
Muška pjevačka skupina KUD-a Sloga Velika Pisanica/Foto: Martina Čapo

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!