Fotografija: Pomoć županije dobilo 23 poduzetnika/ Foto: Pakrački list
Galerija
Pomoć županije dobilo 23 poduzetnika/ Foto: Pakrački list

23 poduzetnika iz Pakraca i Lipika dobila pomoć Županije za troškove grijanje

Hvala vam na trudu, angažmanu i hrabrosti što ste poduzetnici u današnjim vremenima kada to nije lako. Vi ste onaj žilavi dio naše zajednice i države koji nas gura naprijed, kazala je županica JozićČak 23 poduzetnika s područja Pakraca i Lipika dobit će pomoć Požeško-slavonske županije za plaćanje troškova grijanja na plin, rečeno je prije nekoliko dana prilikom potpisivanja ugovora u pakračkoj gradskoj vijećnici, javlja Pakrački list.

Maksimalan iznos koji su mogli dobiti je 20 tisuća kuna/ Foto: Pakrački list
Maksimalan iznos koji su mogli dobiti je 20 tisuća kuna/ Foto: Pakrački list

Podsjetimo, PSŽ kraj rujna raspisala je javni poziv „Potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu“, a za dobivanje bespovratnih sredstava bilo je potrebno priložiti plaćene račune. Kako se moglo čuti, maksimalni iznos koji je jedan poduzetnik mogao dobiti je 20 tisuća kuna, a potpisivanju spomenutih ugovora prisustvovale su i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te županica Antonija Jozić.

Ublažavanje rizika

Cilj ovog javnog poziva, na koji je pristiglo više od stotinu prijava, jest ublažavanje rizika energetskog siromaštva kod ciljanih subjekata u dijelu povećanja troškova potrošnje plina za mikro i male poduzetnike iz kategorije krajnjih kupaca koji nisu kućanstvo, a koji su ostvarili subvenciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sukladno Pozivu za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.

Potpisivanje je održano u gradskoj vijećnici u Pakracu/ Foto: Pakrački list
Potpisivanje je održano u gradskoj vijećnici u Pakracu/ Foto: Pakrački list

- Ovaj Javni poziv koji je provela Županija je stigao u pravo vrijeme kako bi olakšao turbulentna vremena za poduzetnike, kazala je Blažević podsjetivši da Grad Pakrac sustavno pomaže lokalno poduzetništvo kroz program potpore poduzetnicima, osluškuje problematiku i reagira. Dodala je i to da će u sinergiji Vlade, Županije i Grada nadalje provoditi politiku u službi poduzetništva.

U današnje vrijeme teško je biti poduzetnik

Obraćajući se nazočnima slično je poručila županica Antonija Jozić podsjetivši da je Vlada RH donijela paket mjera težak preko 20 milijardi kuna kojim se na razne načine nastoji pomoći među ostalim i poduzetnicima. Ovaj Javni poziv samo se nadovezao na potpore koje su poduzetnici već dobili od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Gradonačelnica Blažević i županica Jozić/ Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Blažević i županica Jozić/ Foto: Pakrački list

- Hvala vam na trudu, angažmanu i hrabrosti što ste poduzetnici u današnjim vremenima kada to nije lako. Vi ste onaj žilavi dio naše zajednice i države koji nas gura naprijed i svakako zaslužujete svu pažnju i pomoć ove vrste. Jako dobro znam kako Pakrac radi s poduzetnicima, a svojevremeno osnivanje Poduzetničkog centra Pakrac bila je nit vodilja svima nama u ostalim krajevima županije koji nismo morali otkrivati toplu vodu, već smo samo prekopirali uspješan projekt i primijenili ga u svojim sredinama, poručila je Jozić.

Obilazak novog prostora Udruženja obrtnika

Nakon potpisivanja ugovora Blažević i Jozić su posjetile novouređeni prostor Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika u Tomislavovoj ulici u Pakracu. Tamo su ih primili predsjednik lokalnog UO Marko Štor i dopredsjednik Davor Lepka koji su goste kratko upoznali s povijesti obrtništva Pakraca i Lipika. Kako bi županica dobila uvid u rad prezentirali su joj godišnje aktivnosti, a kao svaki dobar gost županica se ponudila za buduće sufinanciranje Grahfesta, obrtničke priredbe u okviru Sajma Slavonski banovca, izrazivši želju da upravo ona potpiše prvi takav ugovor s pakračko-lipičkim obrtnicima. Govoreći o Udruženju obrtnika s tradicijom dugom 200 godina ustvrdila je ogromnu vrijednost te konstatirala da opstanak istog ne smije biti upitan, piše Pakrački list.

Obilazak novog prostora Udruženja obrtnika/ Foto: Pakrački list
Obilazak novog prostora Udruženja obrtnika/ Foto: Pakrački list

Završavajući posjet Pakracu županijska delegacija je s gradonačelnicom Blažević i u društvu pročelnice Ivane Šušnjić i Marijana Malogorskog, pročelnika odjela za graditeljstvo i stambeno komunalne poslove obišla aktivna gradilišta na području grada. Među ostalim obišli su Spahijski podrum, najnovije radove na prometnici na Trgu Ivana Pavla II, te asfaltiranja u ulici Alojzije Janković.

Županica i gradonačelnica obišle su gradilišta po gradu/ Foto: Pakrački list
Županica i gradonačelnica obišle su gradilišta po gradu/ Foto: Pakrački list