Fotografija: Sve je spremno za koncert kojim će daruvarska Glazbena škola proslaviti 20 godina samostalnog rada/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX, Srdjan Vrancic/CROPIX
Galerija
Sve je spremno za koncert kojim će daruvarska Glazbena škola proslaviti 20 godina samostalnog rada/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX, Srdjan Vrancic/CROPIX

20. rođendan Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar: "Proslavu će uveličati sva djeca iz grada"

Izvodit će se djela isključivo Brune Bjelinskog i to u izvedbi naših učenika, profesora, te bivših učenika koji su danas profesionalni glazbenici, pojašnjava ravnateljica Vanda CeglediDARUVAR – Uskoro će Daruvarčani moću prisustvovati pravoj glazbenoj poslastici u svojem gradu. Naime, Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar priprema svečani koncert pod nazivom "Note iz dječje glave" povodom jubilanih 20. godina samostalnog rada Glazbene škole.

Koncert će se održati u utorak, 14. ožujka u 19:00 sati u kino dvorani „30. svibnja“ u Daruvaru, a nakon njega bit će upriličen domjenak u prostorima Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar.

Ravnateljica Galzbene škole Vanda Cegledi/Foto: Grad Daruvar
Ravnateljica Galzbene škole Vanda Cegledi/Foto: Grad Daruvar

Upitali smo ravnateljicu škole Vandu Cegledi što sve pripremaju za svoje goste i koliko učenika glazbene škole će biti uključeno u svečanost. Isto tako, zanimalo nas je otkud ideja za zanimljivi naziv koncerta.

Zanimljiv naziv koncerta

-"Note iz dječje glave" je zbirka skladbi Brune Bjelinskog koje je on napisao. Mi smo ju iskoristili kao dobar naslov koji opisuje odnos i sve ono što bismo htjeli reći i poručiti. Na koncertu ćemo imati ugledne goste, bit će tu članovi obitelji Bjelinski, njegov sin Alan, a očekujemo i suprugu. Izvodit će se djela isključivo Brune Bjelinskog u koja će biti uključeni naši učenici, profesori, kao i naši bivši učenici koji su danas profesionalni glazbenici, pojašnjava Vanda Cegledi. Dodaje kako su ponosni na činjenicu da su u relativno kratko vrijeme postojanja škole iznjedrili čak 28 osoba koji su danas diplomirani glazbenici, a kojima je glazba postala profesionalni put i više od toga.

Nagrađeni učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski
Nagrađeni učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski
Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski
Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski

Ono što je zanimljivo za naglasiti, jest činjenica da je svečani koncert u najavi svojevrsni projekt u kojeg je Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar uključila mnogobrojnu djecu iz više škola u Daruvaru, odnosno iz gotovo svih odgojno - obrzovnih ustanova u gradu.

Djeca grada Daruvara

-S djecom predškolske dobi iz vrtića i naše glazbene radionice će se crtati na temu glazbe Brune Bjelinskog. Ti radovi će kasnije biti prikazani na velikom projektnom platnu za vrijeme samog koncerta. Bit će to svojevrsna virtualna izložba za vrijeme održavanja koncerta. Što se tiče srednjih škola, Ekonomska i turistička škola će pripremiti domjenak za uzvanike nakon koncerta, a Tehnička škola  nam izrađuje graničnike za knjige koji nose poruke Brune Bjelinskog, njegovih djela. To će biti skroman suvenir za uzvanike koji će moći ponijeti kućama, kaže Cegledi.

Alan Bjelinski stiže na koncert Glazbene škole koja nosi ime po njegovom ocu/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX
Alan Bjelinski stiže na koncert Glazbene škole koja nosi ime po njegovom ocu/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX

Za gimnazijalace, ali i sve ostale zainteresirane goste, u ponedjeljak, 13. ožujka bit će projekcija dokumentarne emisije "Srdačno vaši".

-Naime, Ivan Hetrich napravio je intervju s Brunom Bjelinskim. Uz moderatora, naša muzikologinja, diplomatkinja uz izvođenje njegovih djela, održat će stručno predavanje pa će to događanje biti dobar uvod u ono što nas čeka dan kasnije, odnosno 14. ožujka, ističe Cegledi.

Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

Na kraju, upitali smo ravnateljicu zašto je važno djecu upisivati u glazbenu školu od rane dobi. Svjesni smo kako mnogi od njih neće postati vrsni glazbenici kojima će to biti izvor zarade, no isto tako, uvijek se govori o brojnim prednostima glazbene naobrazbe.

Zašto dijete upisati u glazbenu školu

-Svojevremeno se puno pričalo o projektu Škola za život, a glazbena škola upravo je sve to. Način rada, pedagogija, psihologija..., sve to zajedno je ono što će djeci jednoga dana uvelike koristiti, bez obzira na to hoće li se ili ne baviti glazbom profesionalno. UNESCO-a studija je još prije mnogo godina dala opasku rekavši da bi sva djeca trebala proći neku vrstu umjetničkog obrazovanja. Tu ubrajamo likovnu, dramsku, glazbenu..., umjetnost. Djeca na taj način razvijaju neke centre u mozgu koji inače, normalnim radom i redovnim obrazovanjem ne dolaze do izražaja, pojašnjava Cegledi i dodaje kako prilikom individualnog rada dijete htjelo - ne htjelo znatno više razmišlja.


Čuveni dirigent Alan Bjelinski/Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX
Čuveni dirigent Alan Bjelinski/Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX

-Vrlo jednostavno za objasniti. Mozak je mišić i treba ga koristiti da bi se razvijao. A djeca na individualnoj nastavi cijelo vrijeme moraju razmišljati. Oni uzimaju instrument u ruke i moraju nešto odsvirati na njemu. U tome je sva mudrost. Tu valja nadodati koncentraciju, organizaciju vremena, savladavanje treme prilikom nastupa... Sve su to vještine koje će im jednoga dana u životu itekako trebati ukoliko žele postati uspješni mladi ljudi, ističe Cegledi koja vjeruje da je sve to znatno lakše usvojiti u dječjoj dobi.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!