Fotografija: Druga faza projekta vrijedna 1,5 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Druga faza projekta vrijedna 1,5 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

2. fazom "Pletenice života" za 110 umirovljenika iz V. Trojstva i V. Grđevca omogućen bolji život

Ovakvi projekti važan su segment našeg društva i nikada ne bi trebali prestati s takvim aktivnostima, odnosno ovu nadogradnju svakako treba nastaviti i dalje, kazala je JungićU prekrasnom ambijentu Romske kuće u Maglenči, održana je početna konferencija druge faze projekta Pletenica života, vrijednog milijun i pol kuna. U potpunosti bespovratnim sredstvima Europske unije tako su na dvije godine osigurane razne aktivnosti umirovljenika s područja općina Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac.

Ivan Kovačić, Željko Vincek, Marija Jungić i Marko Kutanjac/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Kovačić, Željko Vincek, Marija Jungić i Marko Kutanjac/ Foto: Deni Marčinković

- Riječ je o nastavku projekta namijenjenog osobama starije životne dobi, tako da im se ponude sadržaji izvan njihovog mjesta stanovanja. Također, u sklopu projekta nabavljena su i dva automobila kojima omogućujemo sudjelovanje u aktivnostima dislociranim osobama. Pored navedenog, projekt omogućuje i edukacije stručnjacima koji se bave ovom tematikom, između ostalog kazala je voditeljica projekta Olga Martinović.

Olga Martinović/ Foto: Deni Marčinković
Olga Martinović/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodala je i to da se vrijeme, ali i mjesto aktivnosti maksimalno prilagođavaju korisnicima. Projektom je ukupno obuhvaćeno 110 osoba treće životne dobi te osoba s invaliditetom, a zaposleno je osam osoba. Priliku da radi na ovakvom projektu imala je i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić.

- Često sam pitala svoje gerontodomaćice jesu li zadovoljene, je li im teško, jesu li možda manje i plaćene? One su uvijek rekle da im nikada nije bilo teško obavljati taj posao, dapače imaju zadovoljstvo pružati korisnicima sve te usluge i da su sretni što vas mogu usrećiti. I mi smo uvijek osjećali takve projekte kao važan segment našeg društva i nikada ne bi prestali s takvim aktivnostima. Ova nadogradnja je svakako nešto što treba nastaviti i dalje, između ostalog kazala je Marija Jugić.

Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a parteri su udrugom „Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo“ i  ustanovom Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac. Zadovoljstvo što sudjeluje u projektu iskazala je Anđelka Maljak (82) iz Velikog Grđevca.

- Uživamo koliko god možemo.  Zbilja se lijepo što nam je osigurano mjesto gdje se možemo družiti i jako se radujem kada idem u dnevni boravak. Inače živim sama, sin mi radi kao pilot, a kćer mi živi u Grubišnom Polju. Zajedničko vrijeme u boravku naviše provodimo u razgovoru, što nam svima fali, a znamo često izrađivati ručne radove. Sa sinom se recimo najviše čujem telefonski, odnosno rijetko se viđamo, zato mi je teško zamisliti što bi bilo da nema boravka, kazala je Anđelka Maljak. 

Anđelka Maljak/ Foto: Deni Marčinković
Anđelka Maljak/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo i to da su podršku hvalevrijednom projektu iskazali i načelnici općina Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac Marko Kutanjac i Tomislav Pavlečić, predsjednici udruga partnera Ivan Kovačić i Željko Vincek te predstavnici brojnih drugih ustanova. 

Projekt su podržali predstavnici brojnih ustanova i udruga/ Foto: Deni Marčinković
Projekt su podržali predstavnici brojnih ustanova i udruga/ Foto: Deni Marčinković

- U program sam uključen prije godinu dana, a s obzirom na to da sam vrlo aktivan i pored projekta, najviše me veseli razgovori s drugim umirovljenicima, a često znam i pomoći oko prijevoza. Projekt je jako dobar, posebno za ljude koji su ostali sami i mislim da je za svaku pohvalu, zaključio je Tomo Ban iz Maglenče.

Tomo Ban/ Foto: Deni Marčinković
Tomo Ban/ Foto: Deni Marčinković