Fotografija: U Susretima sudjeluje šest narodnih knjižnica, odnosno knjižnica iz Čazme, Garešnice, Hercegovca, Daruvara, Grubišnog Polja i Bjelovara/Foto: HKČ Đuro Sudeta
Galerija
U Susretima sudjeluje šest narodnih knjižnica, odnosno knjižnica iz Čazme, Garešnice, Hercegovca, Daruvara, Grubišnog Polja i Bjelovara/Foto: HKČ Đuro Sudeta

19. SUSRET NAJČITATELJA BBŽ-a: "Ove godine domaćin je garešnička knjižnica"

Od oko 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica, izabrano je 25 od predškolske do odrasle dobi u čiju je čast susret organiziran. Za sve najčitatelje osigirane su poklon knjigeBJELOVAR – Ovoga petka, 21. travnja 2023. u 11.00 sati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta" u Garešnici održat će se 19. susret najčitatelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Zahvaljujući brojnim provedenim istraživanjima, knjigama, znanstvenim i stručnim radovima sada već sa sigurnošću možemo tvrditi kako čitanje potiče maštu, kreativno razmišljanje, razvoj mozga te oblikuje čitateljevu ličnost. Uživanje u čitanju osnova je za mnoge druge sposobnosti i vještine čitatelja – poboljšava govornu i pisanu komunikaciju, razvija empatiju, dovodi do boljeg uspjeha u obrazovanju, poručila je Neda Adamović, viša knjižničarka i voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice   pri Narodnoj knjižnici "Petar Preradović" Bjelovar.

Širenje kulture pismenosti

Kako podsjeća, osnovna uloga knjižnica u zajednici je promicanje i poticanje čitanja te upravo iz tog razloga nagrađuju korisnike koji su u prethodnoj godini pročitali najviše knjiga.

Od oko 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica, izabrano je 25 od predškolske do odrasle dobi u čiju je čast susret organiziran.

-Susreti najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske županije su dugovječan projekt koji promiče čitanje u zajednici te se na taj način razvija čitalačka kultura i širi kultura pismenosti. Ujedno, medijski se ukazuje na društvenu važnost narodnih knjižnica kao susretišta u zajednici raznih socijalnih skupina s različitim potrebama – za zabavom, druženjem, učenjem, stjecanjem znanja i vještina, upozorava Adamović.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek svečano je otvorila nedavno obovljenu Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu
Ministrica Nina Obuljen Koržinek svečano je otvorila nedavno obovljenu Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu "Đuro Sudeta" Garešnica/ Foto: KruGarešnica.info

Inače, susreti najčitatelja održavaju se jednom godišnje na Dan hrvatske knjige i to svaki put u drugoj narodnoj knjižnici Županije.

Anketni upitnik

U Susretima sudjeluje šest narodnih knjižnica: Gradska knjižnica „Slavko Kolar“ Čazma, Hrvatska knjižnica i čitaonica „Đuro Sudeta“ Garešnica, Hrvatska knjižnica Općine Hercegovac, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje i Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar.

Redovitim godišnjim anketnim upitnikom odabiru se korisnici narodnih knjižnica koji su pročitali najviše knjiga u jednoj kalendarskoj godini.

-Partner ovogodišnjeg Susreta je nakladnička kuća Fraktura koja je osigurala poklon knjige za najčitatelje. Susret je financijski podržan i od strane Ministarstva kulture i medija. S obzirom da se Susret svake godine održava u drugoj narodnoj knjižnici, promiče se kulturna i društvena važnost narodnih knjižnica u Županiji, zaključuje Adamović.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!