Fotografija: Dobrodošli su svi, ne samo žene. Čazmanci vas čekaju/Foto: HPD Garjevica Čazma
Galerija
Dobrodošli su svi, ne samo žene. Čazmanci vas čekaju/Foto: HPD Garjevica Čazma

100 ŽENA NA MJESECU Svi na vrh Moslavačke gore: "Dobrodošli su svi, prvenstveno žene"

"Cilj 5. planinarskog pohoda, je popularizacija Moslavačke gore, njenih prirodnih ljepota, smaragdnih šuma, povijesnih gradina i vrha atraktivnog naziva Mjesec", kažu čazmanski planinariČAZMA – Hrvatsko planinarsko društvo Garjevica Čazma ove nedjelje, 3. rujna ponovno organizira planinarski pohod na sjeverozapadnim obroncima Moslavačke gore, pod nazivom “100 žena na Mjesecu”.

Cilj ovog, sada 5. planinarskog pohoda, je popularizacija Moslavačke gore, njenih prirodnih ljepota, njenih smaragdnih šuma, povijesnih gradina i njenog vrha, atraktivnog naziva Mjesec.

- Što je najvažnije, cilj ovog pohoda je popularizacija planinarstva, a posebice naglasak na velikoj ulozi i važnosti žena u planinarstvu, zbog čega je pohod kao takav i prvenstveno namijenjen za ovaj ljepši spol. Naravno, na pohod su dobrodošli i djeca i muški članovi.

Svi su dobrodošli - deca i muškarci

Naime, na pohod se mogu uključiti svi zainteresirani, bez obzira da li se radi o planinarima/planinarkama ili ne. Svi su dobrodošli i bit ćemo počašćeni ako se skupimo u što većem broju, poručuju čazmanski planinari.

Foto: HPD Garjevica Čazma
Foto: HPD Garjevica Čazma

- Iznimno smo ponosni što ćemo na ovom pohodu hodati i dijelom po tri naše planinarske staze na kojima smo radili zadnjih godina, najavljuju Čazmanci.

Raspored

Okupljanje sudionika pohoda od 08.00 – 09.00 sati. Mjesto okupljanja je oko 300-tinjak metara daleko od nekada poznatog i slavnog izletišta, a danas privatnog posjeda – Pleterac (makadamskom cestom oko sedam kilometara udaljeno od mjesta Donji Miklouš), na malenom šumskom poluotočiću, nedaleko objekta u vlasništvu Hrvatskih šuma (samo pratiti privremenu – prigodnu signalizaciju).

Odavde gotovo svi putevi idu ka najvišem vrhu sjeverozapadnog dijela Moslavačke gore, popularnom Mjesecu (354 mnv.).

Na mjestu okupljanja slijedi okrjepa raznim napitcima i pecivom

Plan pohoda

Svi zajedno u 09.00 sati kreću stazom, s mjesta okupljanja u pravcu Male Mlinske, odakle se penjemo na šumski hrbat i nastavljamo u pravcu zidina prekrasnog Jelengrada. Kod Jelengrada slijedi odmor, okrjepa, te obavezno upoznavanje s ovom, nekada važnom utvrdom. Nakon toga, nastavlja se put u pravcu cilja – vrha Mjesec uz jedan kraći, naporniji uspon.

- Na Mjesecu slijedi odmor, „lansiranje na Mjesec“, nakon čega se jednim od više raspoloživih šumskih puteva, vraćamo prema Pletercu. Tamo slijedi druženje i planinarska zakuska. Ovog puta za sve sudionike osiguran je “gablec na žlicu” – nadaleko poznat i popularan “grah od/kod Brzog”, a osim graha, pobrinut ćemo se da svatko tko želi, na pripremljenim vatricama može ispeći samostalno kobasice ili špek koje osobno donese na ovaj pohod.

Foto: HPD Garjevica Čazma
Foto: HPD Garjevica Čazma

Trajanje hodanja od 4-5 sati s dosta odmora. Zahtjevnost – nezahtjevna, označena, lagana staza.

Predviđeni troškovi: Dobrovoljni prilog od 6 eura po osobi za jutarnju dobrodošlicu i poslijepodnevni gablec.

Obavezna oprema: standardna planinarska, barem 2 litre pitke vode ili izotoničnog napitka, veselo raspoloženje.

Informacije i prijave: (OBAVEZNO!) Kristijan Čikor – mob.098/403 465, Mladen Golubić – mob. 095/519 8975, Miroslav Grebenar – mob. 098/237 306 ili e-mail: hpd.garjevica@gmail.com

Dodajmo na kraju kako daruvarski planinari podsjećaju sve svoje članove na nedjeljni izlet na Moslavačku goru.

- U nedjelju je "lansiranje " 100 žena na Mjesec. Od prijatelja iz Čazme dobili smo poziv i obavijest o svemu što će se događati.

Prošle je godine bilo odlično, pa vam preporučamo da se otputite na ovaj izlet. Nećemo imati organiziran odlazak već se ide vlastitim prijevozom, poručuju iz PD-a Petrov vrh.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!