Fotografija: Cilj Kino mreže dovoditi je filmske ekipe bliže ljudima i educirati posjetitelje/Foto: Martina Čapo
Galerija
Cilj Kino mreže dovoditi je filmske ekipe bliže ljudima i educirati posjetitelje/Foto: Martina Čapo

U KMC-u Bjelovar u tri dana bit će prikazani filmovi Sveta obitelj, Snajka i Samo kad se smijem

"Jako je važna edukacija filmske pismenosti. Svako dijete nakon što odgleda neki film mora naučiti neke nove filmske pojmove", naglasila je predsjednica Kino mreže RH, Danijela Fabric Fabijanac



BJELOVAR - Kulturni i multimedijski centar Bjelovar od 14. do 16. studenog domaćin je Jesenske konferencije Kino Mreže Hrvatske koja okuplja 50 gradskih kina.

Današnjom konferencijom u KMC-u Bjelovar, uz predstavnike gotovo 40 gradskih kina, bio je Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Krešimir Partl, tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, te predsjednica Kino mreže RH, Danijela Fabric Fabijanac. Domaćin, ravnatelj bjelovarskog KMC-a. Denis Hladiš, odmah na početku je sve prisutne upoznao s osnovnim informacijama vezanim uz ustanovu koju vodi.

Ulaganja u kulturnu infrastrukturu

Istaknuo je kako u KMC-u radi mali tim ljudi, no naglasio je kako su veoma složni. I brojke posjetitelja su, spomenuo je, sve bolje…

Domaćin Denis Hladiš/Foto: Martina Čapo
Domaćin Denis Hladiš/Foto: Martina Čapo

- Prošle godine smo imali 27 tisuća posjetitelja. Lagano dolazimo na 2019. godinu koja je bila 47 tisuća. Te brojke su nam još uvijek nedostižne, ali za koju godinu ćemo ih zasigurno doseći. Svi mi, ne samo Bjelovar, kazao je Hladiš. Inače, Krešimir Partl, tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH istaknuo je kako smo prošlo devet godina otkako je uspostavljena kino mreža.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- 2011. godine smo započeli suradnju, a danas možemo reći da je više od 94 posto nezavisnih kina digitalizirano. Tehnologija kako napreduje, tako iziskuje daljnja ulaganja i praćenje trendova. U zadnjih 10 godina uloženo je više od pet milijuna eura iz Ministarstva kulture u opremanje nezavisnih kina, pojasnio je naglasivši kako su upravo nezavisna kina ključ opismenjavanja stanovništva.

- Digitalizirano je više od 100 kina diljem gradova, a taj proces neće nikada završiti. Danas ćemo najaviti veliki projekt iz višegodišnjeg financijskog okvira koji podrazumijeva 70 milijuna eura za obnovu temeljne kulturne infrastrukture. Tu su kina, ali i knjižnice, centri za kulturu i sve ono što jedinice lokalne samouprave nude u kulturi. U budućnosti neće biti razlike u onome što pruža kino iz multipleksa od onoga što se može vidjeti u malim nezavisnim kinima, pojasnio je Partl.

Krešimir Partl/Foto: Martina Čapo
Krešimir Partl/Foto: Martina Čapo

Predsjednica Kino mreže RH, Danijela Fabric Fabijanac pojasnila je kako je ove godine Konferencija zatvorenog tipa, a na njoj će biti prikazana tri hrvatska filma.

Sedmo nebo Jasne Nanut

- To je i uloga Kino mreže – promovirati hrvatske, ali i europske filmove. Danas ćemo pogledati Svetu obitelj sa filmskom ekipom. Sutra je na redu film Snajka, a treći dan pogledat ćemo film Samo kad se smijem. Cilj nam je dovesti filmsku ekipu u male sredine. Na taj način će nam ljudi doći u kino.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Primjer dobre prakse je Dnevnik Pauline P. jer nas je distributer najprije pozvao na zatvorenu projekciju i Kino mreža je tu bila kao partner. Filmska ekipa išla je diljem Lijepe naše. Sjajan primjer je Slatina koja ima 10 tisuća stanovnika, a čak tisuću klinaca je pogledalo taj film, zadovoljna je Fabric Fabijanac najavivši dolazak Jasne Nanut koja će na sličan način promovirati svoj film Sedmo nebo.

Danijela Fabric Fabijanac/Foto: Martina Čapo
Danijela Fabric Fabijanac/Foto: Martina Čapo

Veoma je zanimljiva i namjera edukacije filmske pismenosti koju Kino mreža namjerava provesti.

- Mislimo kako svako dijete nakon što odgleda neki film mora naučiti neke nove filmske pojmove, naglasila je Fabric Fabijanac.

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra kazao je kako je fokus Konferencije suradnja s članovima Kino mreže.

Chris Marcich/Foto: Martina Čapo
Chris Marcich/Foto: Martina Čapo

- Posebni naglasak je na filmskoj edukaciji, a ujedno namjeravamo predstaviti i naše aktivnosti i planove za budućnost, najavio je Marcich.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!